Workshop in the Attic by PL.architekci

The architects of Polish studio PL.architekci have created a new studio for themselves inside a disused loft in Poznan (+ slideshow).

Workshop in the Attic by PL_architekci

Located in the city's historic quarter, the renovated attic provides PL.architekci with a two-storey workplace featuring exposed timber trusses and white-painted brickwork.

Workshop in the Attic by PL_architekci

"Nothing in our office is pretending to be anything else," explain the architects. "What we see is either our modern work or the building's original construction."

Workshop in the Attic by PL_architekci

The steeply sloping roof allowed the architects to insert a mezzanine loft beneath the rafters. A metal staircase leads to the upper level and is attached to a sliding mechanism, so it can be wheeled to a different position if it gets in the way.

Workshop in the Attic by PL_architekci

Seventeen new windows bring daylight into the attic for the first time, offering a view across the neighbouring rooftops.

Workshop in the Attic by PL_architekci

White cabinets and bookshelves divide the space into different zones, while additional partitions conceal large-format printers and a kitchen at the centre of the office.

Workshop in the Attic by PL_architekci

PL.architekci is led by architects Katarzyna Cynka, Bartek Bajon and Marcin Kozierowski. Recent projects by the studio include a sports centre with a rooftop tennis court.

Workshop in the Attic by PL_architekci

Other interesting offices inside old buildings include a workplace in a former textile factory and a set of offices in an old steel plant. See more office interiors.

Workshop in the Attic by PL_architekci

Photography is by Monika Kuszynska.

Workshop in the Attic by PL_architekci

Here's a statement from the architects:


We designed our own studio within a formerly disused attic space in a historic quarter of Poznan. We sought to maximise the space and reveal its character to provide an inspirational working environment whilst allowing our clients to experience our style of architecture and design.

Workshop in the Attic by PL_architekci

The attics original wooden rafters have been expressed by designing a physical separation between themselves and new divisions within the space.

Workshop in the Attic by PL_architekci

This separation is emphasised by introducing flush white walls, cabinetry and office furniture creating a clear contrast between the old and new.

Workshop in the Attic by PL_architekci

We introduced 17 windows to provide the previously dark attic with a world of natural light and view of the neighbourhood beyond the rooftops.

Workshop in the Attic by PL_architekci

A second level storage area is accessible by a sliding steel staircase that can be moved aside when not in use.

Workshop in the Attic by PL_architekci

Nothing in our office is pretending to be anything else; what we see is either our modern work or the building's original construction. Just the way we like it!