Single concrete leg props a staircase inside converted Primrose Hill garage by Patalab

A tapered column of cast concrete supports the underside of a dark oak staircase inside one of the residences that occupies this converted London garage by Patalab Architecture (+ slideshow).

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

Tucked away in a courtyard between railway lines and a Victorian terrace, The Gables comprises a two-storey family home and two studio apartments, created by London-based Patalab Architecture within a former mechanic's workshop.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

Gabled elevations give each property its own identity, and link them all with the pitched roofs of the Victorian terrace that runs along the adjoining street. The buildings were refaced with a "more elegant" version of traditional period brickwork, coated with a reflective metallic-bronze glaze designed to give the structure a "jewel-like appearance."

"The shimmering surface changes with the light conditions and injects an element of surprise and nobility into the main courtyard," explained the architects.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

Inside, walls were removed to create an open-plan living space for the family property. A new concrete staircase with dark-stained oak treads was set in the centre of the plan, dividing lounge spaces from dining areas.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

The wooden staircase treads are concealed behind a slatted screen of pale timber, while the concrete upper landing is supported by a cast-concrete pillar that narrows towards its base.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

A seating pit is submerged in the polished concrete floor on one side of the stair, while a large skylight was inserted over the dining area on the other to improve natural light inside the landlocked building.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

Floor slabs were lowered and ceiling levels elevated where possible to maximise height of this ground floor space, which also features walls of white-painted brickwork.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

An irregularly coffered ceiling gives clues as to the presence of ceiling beams and services for the upper-floor bathrooms and is inset with lighting to emphasise its relief.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

"The result is a richly textured internal perimeter, imbued with the memory of place," said the team.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

Three bedrooms with ensuite bathrooms sit on the upper floor, and a door leads from the top of the stairs onto a "sneaky" roof terrace that reveals views of the London skyline.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture

The two studio apartments, each with their own private entrance, occupy the ground and upper floor of an adjoining block that had been used as an office by the previous occupant.

Photography is by Lyndon Douglas.

The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture
Site plan – click for larger image
The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture
Ground floor plan – click for larger image
The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture
First floor plan – click for larger image
The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture
Section one – click for larger image
The Gables Primrose Hill Loft by Patalab Architecture
Section two – click for larger image