Office with a sawtooth roof
 pays homage to a Dutch mill by Gerrit Rietveld

The jagged roof of this warehouse and office space in the Netherlands is designed to reference a 1950s weaving mill by Dutch architect and designer Gerrit Rietveld (+ slideshow).

Office Building by B+O Architectuur

Dutch architect Arnoud Olie, who is the founder of Meppel-based studio B+O Architectuur en Interieur B.V, designed the Office Building in the city of Zwartsluis for industrial parts manufacturer ForTop Zwartsluis.

The brick and concrete building, which features a distinctive roof profile, also functions as a warehouse space and distribution centre.

Office Building by B+O Architectuur

The serrated roof was inspired by Gerrit Rietveld's 1959 design for a weaving mill situated in the southern Netherlands town of Bergeijk. The mill by Rietveld, who was a member of Dutch abstract movement De Stijl, is made up from a series of conjoined pods that together create a curving sawtooth roofline.

Weverij de Ploeg by Gerrit Rietveld
Weverij de Ploeg by Gerrit Rietveld

"The building has many distinctive features and was carefully designed and detailed, making the building look nothing like a conventional office building," said the architects, who wanted to avoid the traditional "square box" buildings typically adopted by factories in the region.

Office Building by B+O Architectuur

"It was inspired by the designs architect Gerrit Rietveld made ​​for a factory named Weverij de Ploeg," they added. "The curved sawtooth roofs present in Weverij de Ploeg are reflected in Fortop, they give the building a unique character with minimal expenses."

Office Building by B+O Architectuur

The north-facing straight elements of the roof face are glazed to allow light into penetrate the building, while the curving parts provide shade from direct sunlight.

Office Building by B+O Architectuur

The building is faced in brown brick, while entrances are marked by large panels of glazing and a wooden garage door.

Office Building by B+O Architectuur

"Mainly durable and robust materials are used in the design: the walls are of dark brick and concrete construction, with a maximum amount of the materials left raw," said the architects. "This gives the new home of Fortop a machine aesthetic."

Office Building by B+O Architectuur

Numbers on the brick facade correspond to the company's different distribution centres, allowing delivery drivers to easily locate their cargo.

Office Building by B+O Architectuur

A glass door opens into the central hall and staff canteen, which is separated from the warehouse by a glazed wall. An open office is situated on one side of the hall, while a door that leads to a storage space and workshop is located on the other. Three meeting rooms are located on the first floor.

Office Building by B+O Architectuur

A second identical building, which will house other businesses, is planned for an adjacent plot.

Photography is by René de Wit

.


Project credits:

Architect: Arnoud Olie
Client: ForTop Automation & energy control BV
Contracter: Bouwbedrijf Bovenhuis
Bricks: Daas Baksteen
Glass: Rollecate BV

Office Building by B+O Architectuur
Ground floor plan – click for larger image
Office Building by B+O Architectuur
First floor plan – click for larger image
Office Building by B+O Architectuur
Section one – click for larger image
Office Building by B+O Architectuur
Section two – click for larger image