Pavilion by NE-AR houses a fireplace inside a twisted column

Lakeside concrete pavilion by NE-AR houses a fireplace inside a twisted column

A pair of twisted concrete fins frame a fireplace at the centre of this pavilion, designed by German architecture office NE-AR as an extension to an holiday home in Argentina (+ slideshow).

One Column House by NE-AR

NE—AR was asked to renovate and extend a house on the banks of a lake in Río Negro, a region in south Argentina.

One Column House by NE-AR

Designed to take advantage of its scenic location, the concrete addition sits apart from the existing house, providing a living space that opens out to the lake shore.

One Column House by NE-AR

Its most prominent feature is the curving concrete column that houses the hearth and channels smoke up through the roof, while also providing structural support for the roof slab. This element gave the building its name, One Column House.

One Column House by NE-AR

"One Column House researches upon the multiple performances a column could achieve beyond its structural capacity," said the design team.

"Firstly, it is an element that marks a central place by integrating in itself a fireplace, while articulating the program by organising the different functional spaces around it and orienting site-specific vistas."

One Column House by NE-AR

The hollow column also features a space to store firewood, while pipes embedded within its curving walls help to funnel away rainwater – preventing it from dripping down into the fire.

One Column House by NE-AR

The pavilion spans the gap between the boundary walls of two neighbouring properties.

A pair of long glass walls can slide back from either side of the space onto patios, while openings between the brickwork of the two end walls keep the interior ventilated in warm weather.

One Column House by NE-AR

The patio facing the house is paved in red bricks laid in a zigzag formation. The one on the lake side is decked in lengths of timber.

One Column House by NE-AR

"The existing house was lacking optimum spatial and functional distribution conditions that could fulfil the needs and the ways that the house was used and experienced," explained the architects.

"The house was sitting far away from the lake shore neglecting the most privileged views towards the lake and its landscape."

One Column House by NE-AR

The space is furnished with a wooden dining set and stools that can be moved between the interior and decked patio for flexibility, while a concrete plinth integrated into one end of the structure is used as bench seating and for storage.

One Column House by NE-AR

One end of the decked terrace cantilevers over the uneven ground and connects to the white brickwork of the original property, which contains two large bedrooms and a bathroom.

Tall wooden bar stools stand along the edge of a cast-concrete breakfast bar that separates the kitchen from the open-plan living area.

One Column House by NE-AR

Photography is by Mike Mercau.


Project credits:

Design: NE—AR Nixdorff Etchegorry
Architecture research: Luis Etchegorry, Lars Nixdorff
Collaborator: Marina Rodriguez
Executive architect: Arch. Sebastián Costanzi.
Structural engineer: Ing. Martin Saiz; Urbana Saiquen
Construction: Sajoux Constructora
Visualisations: 3D Notos

One Column House by NE-AR
Site plan – click for larger image
One Column House by NE-AR
Floor plan – click for larger image
One Column House by NE-AR
Cross section – click for larger image
One Column House by NE-AR
Long section – click for larger image