Nan Arquitectos selects pale palette to relax visitors at SanaSana physiotherapy centre
Tags:

Search results:

Nan Arquitectos selects pale palette to relax visitors at SanaSana physiotherapy centre

Nan Arquitectos has used a muted material and colour palette to evoke feelings of peace and calm at this combined physiotherapy and beauty centre in northwest Spain (+ slideshow).

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

SanaSana Physiotherapy and Beauty Centre relocated to a bigger site in the industrial town of O Porriño to keep up with its expanding business.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

Within the new space, Spanish studio Nan Arquitectos created six cabins for physiotherapy treatments and included a studio for pilates. The building also houses a changing room, an office, a bathroom, a beauty treatment area and a utility room.

To complement the relaxing treatments available, the architects kept the space bare by using a simple material and colour palette of white paint and pale wood across the interior. A similar pared-back aesthetic was used to create a calming atmosphere at a pharmacy in Japan and spa in Switzerland.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

"The predominant colours are natural wood colour, neutral white walls and neutral grey floor," Wenceslao Lopez of Nan Arquitectos told Dezeen. "We chose these colours to enhance the contrast of the wood and provide warmth."

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

The interior also features exposed brick walls and steel piping, which runs along the white-washed ceilings. A Pirelli rubber floor patterned with raised circles runs throughout the building.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

A staggered corridor divides the centre into two, creating waiting areas outside the office at the entrance, and in between the changing rooms and pilates studio towards the back.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

Panels of frosted glass and wooden doors hide a row of treatment rooms that line one side of the corridor. Windowless physiotherapy rooms, which are lit by fluorescent tubing, serve to create a feeling of isolation and privacy.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

"We tried through design to convert the 'booths' in a suitable space for appropriate treatment," Alberto F Reiriz of Nan Arquitectos added. "As it is a physiotherapy centre, we tried to make the enclosed spaces quiet, where users can relax. We believe we got this feeling through material and the light used."

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

The studio for pilates and other gym-related activities retains the same minimal decor, but with added pine wood flooring and a window that takes up the majority of one wall to let in natural light.

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos

Corrugated and perforated aluminium panels covers the street-facing facade, so the building appears translucent during daylight and emits a soft glow at night.

Photography is by Iván Casal Nieto.


Project credits:

Design: NAN Arquitectos
Team: Vicente Pillado, Wenceslao Lopez, Alberto F Reiriz
Equipment: Nancontract

Physiotherapy centre by Nano Arquitectos
Ground floor plan – click for larger image
Physiotherapy centre by Nano Arquitectos
Section one – click for larger image
Physiotherapy centre by Nano Arquitectos
Section two – click for larger image