Faceted concrete and latticed timber frame Brazilian cultural centre by São Paulo Arquitetura

Slabs of folded concrete give this cultural centre by São Paulo Arquitetura a seemingly impenetrable appearance, but hidden behind its windowless walls are light-filled galleries and a plant-lined gully (+ slideshow).

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

Named Espaço Cultural Porto Seguroto, the "monolith" structure was designed by São Paulo Arquitetura to host a range of exhibitions, workshops, symposiums and parties in the Brazilian city.

It opened at the end of January 2016 with its inaugural show, featuring replicas of work by Renaissance artists Leonardo, Michelangelo and Raphael.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

The building has an asymmetric form comprising both chunky concrete walls, tilted to give a folded appearance, and wooden latticework.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

"These folds compound the technical organisation, dividing the exhibition spaces, guiding the access and ensuring good acoustics, because it breaks the wall's parallelism," explained São Paulo Arquitetura founders Miguel Muralha Yuri Vital.

"The concrete facade with folds creates shadows that become light when the visitors access the interior of the building."

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

The programme is divided into two blocks that sit side by side, but which are separated by a narrow planted crevice that brings natural light and air into the building.

Brazilian studio AR Arquitetos used a similar format for an artist's studio in the city, which has stark concrete walls but a glazed atrium at its centre that creates a light-filled space for painting.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

The narrower of the two blocks contains offices, classrooms and toilets, while the larger hosts a double-height exhibition space with a mezzanine floor.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

Two basement levels stretch under both parts of the building, and contain further exhibition spaces and technical rooms.

The concrete walls angle inwards at the gallery side of the building, directing visitors towards a wooden door.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

"An invitation to the public is made through large entrances without physical barriers and with a welcoming character," said studio. "The folds guide the route and encourage curiosity to discover a new space."

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

Inside, an imposing slab of concrete tilts over the doorway to create a semi-contained entrance hall, which opens into the primary exhibition space.

This wall directs a sliver of light from a skylight into the gallery, which is distinguished from the entrance hall by a transition from concrete to timber flooring.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

A glazed corridor affixed to the outer wall of the gallery leads to the mezzanine level. The ramped walkway runs parallel to the street, to encourage visitors to pause and take in views of the Campos Elíseos neighbourhood.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

The once-grand neighbourhood has seen considerable decay in recent years. The cultural centre forms part of a wider restoration of the area.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

"The region went through a messy process of development, and currently Campos Elíseos has abandoned mansions and a deep stage of social problems," said the architects.

"It ended up receiving the nickname of 'Crackland' due to the excessive consumption of hallucinogens that occurs in the local streets."

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

"In contrast to this harsh reality, the new cultural centre came to encourage the transformation of the region and improve the local urban scene," they added.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

The long street-facing facade of the administration block has a double facade made from a grid of concrete and a wooden latticed screen.

Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura

This arrangement obscures views into office, toilets and teaching spaces from the street, while still allowing natural light and air to circulate through the building.

A public square in front of this facade leads to the centre's restaurant and gift shop.

Photography is by Fabio Hargesheimer and São Paulo Arquitetura.


Like Dezeen on Facebook for the latest architecture, interior and design news »


Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Lower basement floor plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Upper basement floor plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Ground floor plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
First floor plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Second floor plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Roof plan – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Section one – click for larger image
Espaço Cultural Porto Seguro by São Paulo Arquitetura
Section two – click for larger image