Sanjay Puri's arching office building features weathering steel facades

Search results:

Sanjay Puri uses weathering steel to create layered facade for The Crescent office block

Overlapping angled fins clad in pre-rusted steel extend from the front of this crescent-shaped office building in Surat, India, by Mumbai architect Sanjay Puri (+ slideshow).

The Crescent by Sanjay Puri

The Crescent was designed by Sanjay Puri Architects to house the offices of a local property developer.

Situated on a small plot at the intersection of two roads, the building is conveniently located for the developer's clients and is intended to function as a promotional landmark.

The Crescent by Sanjay Puri

Each fin is clad with weathering steel – the pre-rusted metal often known by the brand name Corten – giving the building a distinct orange colour.

According to the architect, the cladding material was chosen because of its "beautiful naturally aged look, which adds to the sculptural built form of this small building."

The Crescent by Sanjay Puri

The angular form is a direct response to the intense sun, which results in extreme temperatures for much of the year.

The curving wall forms a protective shield against the southern sun and opens out to accommodate a series of layered north-facing windows.

The Crescent by Sanjay Puri

"The layers are based upon the internal spaces, deriving light from the northern side to create cooler internal spaces," Puri told Dezeen.

"The walls are angled and projected to minimise the east and west sun and reduce heat gain."

The Crescent by Sanjay Puri

Visitors and staff enter a reception area at one end of the crescent, which is separated into portions containing offices, a director's room, a kitchen and a dining area.

The Crescent by Sanjay Puri

At the centre of the building is a small pond, surrounded by glazed walls that provide views out from the circulation area that wraps around it.

The Crescent by Sanjay Puri

"While the office spaces are small in response to the clients brief, the open courtyard around which the main circulation moves allows the internal volumes to be perceived as larger, and simultaneously opens the internal spaces to the exterior," Puri added.

The Crescent by Sanjay Puri

The director's office and dining space are positioned on either side of a turfed courtyard that slices into the curving rear facade.

This south-facing outdoor space is protected by the building's high walls and can be accessed from the central corridor.

The Crescent by Sanjay Puri

A steel framework supports the structure. Its simple construction enabled its assembly in just three months.

Weathering steel has also been used recently to clad a wedge-shaped Holocaust museum in a Polish village, and a church near Madrid featuring windows that extend out in several directions from one of its facades.

Photography is by Vinesh Gandhi.

The Crescent by Sanjay Puri
Floor plan – click for larger image
The Crescent by Sanjay Puri
Concept sections – click for larger image
The Crescent by Sanjay Puri
Elevation one
The Crescent by Sanjay Puri
Elevation two