Barozzi Veiga completes concrete extension to Swiss museum

Search results:

Barozzi Veiga adds gridded concrete extension to Bündner Kunstmuseum

This extension to a Swiss art museum by Spanish studio Barozzi Veiga features gridded concrete facades and subterranean galleries (+ slideshow).

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

Barcelona-based Barozzi Veiga – which was awarded the Mies van der Rohe Award last year – designed the building to create a new wing for the Bündner Kunstmuseum in the Swiss city of Chur.

With the appearance of a gridded cube, the 4,000-square-metre extension is located alongside Villa Planta, the former residence that now contains the museum, and it is connected to the old building by its basement levels.

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

"This dialogue between the new and the old buildings is based upon the equilibrium that exists between their classical structures – a clear reference to the Palladian influence in Villa Planta and to its ornamentation," said architects Fabrizio Barozzi and Alberto Veiga.

"Both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion."

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

The design of the extension is intended to reflect the Palladian style of the Villa Planta. It features regimented ornamentation and a simple layout that are purged of "superfluous elements".

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

"Each building displays its own identity, based on common principles – structure and ornament – to reinforce the idea of a whole," said the architects.

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

"The Villa Planta's ornaments speak of the Oriental influences of its origins, while in the extension the compositional system of the facades reinforces its expressivity and autonomy with respect to the villa," they added.

"The design strips away everything that is not structure, construction and programmatic division, all united in a single whole."

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

The floors above ground are significantly smaller than those below ground, helping to reduce the footprint of the building.

Exhibition spaces are located underground, while the floors above contains public spaces, accessible directly from the pedestrian zone between the two parts of the museum.

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

"Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimise its exterior volume by inverting the programme's logical order," said Barozzi and Veiga.

"The volume's reduced footprint makes it possible to extend the existing garden and improves the cohesion of the ensemble."

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

The floors within are connected by an exposed concrete stairwell, while exhibition spaces feature white walls and acoustic ceilings with integrated lighting.

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga

The building's simple form is a stark contrast to the complex geometry of the Szczecin Philharmonic Hall designed by Barozzi Veiga in 2014.

The Polish concert hall, which features ribbed glass cladding and a spiky roofline, received the Mies van der Rohe Award in 2015.

Photography is by Simon Menges.


Project credits:

Architecture: Barozzi Veiga (Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga)
Project leader: Katrin Baumgarten
Project team: Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen, Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
Local architect: Schwander & Sutter Architekten
Project manager: Walter Dietsche Baumanagement
Landscape Architect: Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt
Client: Hochbauamt Kanton Graubünden
Structural engineer: Ingenieurbüro Flütsch
Services engineers: Waldhauser Haustechnik AG Brüniger + Co, Niedermann Planung
Faccade consultant: x-made SLP
Lighting consultant: MichaelJosefHeusi
Museum expert: BOGNER.CC - die museumsplaner
Building physics: Kuster + Partner
Security consultant: Mullis + Cavegn
Fire protection consultant: Balzer Ingenieure, AFC - Air Flow Consulting
Door consultant: Brütsch Elektronik
Signage: Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG

Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga
Site plan – click for larger image
Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga
Basement level one floor plan – click for larger image
Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga
Ground floor plan – click for larger image
Bündner Kunst museum extension in Chur by Barozzi Veiga
Section – click for larger image