Henri Bredenkamp converts derelict university building into family home
The Study House by Studio 30 Architects

Henri Bredenkamp converts derelict university building into family home

Architect Henri Bredenkamp has overhauled a London house once used as a teaching space by Goldsmiths university to create a light-filled home for his family.

The Study House by Studio 30 Architects

Bredenkamp of London-based Studio 30 Architects, refurbished and extended the basement when converting the 19th-century Victorian property into a home for himself, his wife and their young son.

He called it The Study House, as the residence was formerly used as a tutorial space for Goldsmiths before becoming abandoned and falling into disrepair.

The Study House by Studio 30 Architects

The aim was to open up the interiors, which were heavily compartmentalised, and make better use of its dark and damp basement.

Bredenkamp dug down to increase the height of the ceiling and added an extension to the rear. It now hosts an open-plan kitchen, lounge and dining room adjoining the garden.

The Study House by Studio 30 Architects

A box-like volume rises from one side of the extension and includes large sections of glazing. It forms a gallery-like space in the house, with a tall dark-grey wall for hanging artwork.

"The low ceiling heights of Victorian basements are rarely fit for modern living and often remain under-used as darker and sometimes damp spaces," said Bredenkamp.

The Study House by Studio 30 Architects

"The scope to develop over four floors invited the opportunity to introduce a double-height space adding drama and creating a gallery-like space," he continued.

There is also a set of folding doors that open from the lounge into the garden, while part of the new roof above the dining table is glazed to further improve natural lighting.

The Study House by Studio 30 Architects

The kitchen is placed in the original structure and features a central island made out of white bricks and topped by a cast-concrete counter.

Bredenkamp's office is located behind the kitchen, through a set of double doors.

The Study House by Studio 30 Architects

A narrow staircase leads to a second living area and the entrance hall on the upper ground floor. The existing staircase connects this level to the first floor bedrooms, which feature restored fireplaces.

A studio belonging to Bredenkamp's wife is set on the second floor, where a large rectangular opening replaces a former dormer window to offer views to the garden. Light plywood panels line the walls, while built -in bookshelves slot into gaps.

The Study House by Studio 30 Architects

This level also hosts the family bathroom, which is covered in small grey tiles, and another bedroom.

Period features including sash windows, as well as its high skirting boards, cornicing and shutters were restored throughout.

The Study House by Studio 30 Architects

At the end of the garden there is a playhouse, designed by Bredenkamp for his son as a miniature version of the main house. It features a wooden frame that supports a cantilevered polycarbonate box.

The Study House by Studio 30 Architects

Bredenkamp's studio received an award earlier this year for creating one of London's best house extensions – a property featuring a loft bedroom and courtyard-inspired kitchen

Photography is by Salt Productions.


Project team:

Architects: Studio 30 Architects
Structural Engineer: Heyne Tillett Steel
Main contractor: Cornerstone Contractors

More images

The Study House by Studio 30 Architects
The Study House by Studio 30 Architects
The Study House by Studio 30 Architects
The Study House by Studio 30 Architects