Kombinat designs kitchen-style workplace for Vienna apartment
Apartment AB by kombinat

Kombinat designs kitchen-style workplace for Vienna apartment

This Vienna apartment, renovated by Slovenian architects Kombinat, features a hybrid living space with room for both cooking and working.

Apartment AB by kombinat

The firm demolished a partition wall to create the space in the 96-square-metre apartment, which overlooks a street in the Austrian capital.

Apartment AB by kombinat

To enable this area to serve as a kitchen, office and meeting place, Kombinat installed a long counter that functions as a dining table but also a workstation when required.

Wooden storage adjacent to the front window forms both a kitchen counter and a place for readers to perch.

Apartment AB by kombinat

"This is the place to cook, eat, read and write, but first and foremost, it is a place to gather and meet," said the studio, which previously converted an Alpine chalet into a house with timber shutters like a sliding puzzle.

Apartment AB by kombinat

"The enlarged room functions as the apartment's public space," they added. "The long table can host lunches, work-related meetings or both at once."

Apartment AB by kombinat

To complement the space, Kombinat added pale pink seating and pendant lighting, along with pastel green tiles.

The kitchen and hallway walls are painted in muted colours, with sections of blue and pink tiling marking out hooks for the owners to hang their bikes.

Apartment AB by kombinat

The space also features a more "intimate" library area with a desk and a couch, and a bedroom situated at the back of the building, near the quieter courtyard area.

The bedroom is painted in "velvety" blue tones and has a collection of wooden pegs embedded in the wall for hanging items such as hats, scarves or headphones.

Apartment AB by kombinat

A walk-in closet divides the room from the rest of the apartment. The adjacent bathroom features white subway tiles and a freestanding bath.

Apartment AB by kombinat

Another recent apartment renovation in Vienna saw Munich firm IFUB pair original details like parquet flooring with contemporary lighting and black steel fittings.

Photography by Janez Marolt.

More images and plans

Apartment AB by kombinat
Apartment AB by kombinat
Apartment AB by kombinat
Apartment AB by kombinat
Apartment AB by kombinat