Concrete art gallery and studio in Bangkok features four-storey atrium
Tags:

Search results:

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA

Concrete art gallery and studio in Bangkok features four-storey atrium

Thai studio ASWA has placed a four-storey atrium with a huge gridded skylight at the centre of this concrete art gallery and studio in Bangkok.

solid-concrete-gallery-as-living-artwork-aswa-architecture-bangkok-thailand_dezeen_2364_col_15

Local studio ASWA, which stands for Architectural Studio of Work-Aholic, designed the building for an artist who wanted a series of galleries and studios that maintained privacy from the outside world.

solid-concrete-gallery-as-living-artwork-aswa-architecture-bangkok-thailand_dezeen_2364_col_12

Made of reinforced concrete slabs, the building features no openings on its street facing side, and only one external doorway.

The architects arranged the spaces around a four-storey-high atrium topped by a large skylight, aiming to bring plenty of natural light into the two levels of double-height exhibition spaces.

solid-concrete-gallery-as-living-artwork-aswa-architecture-bangkok-thailand_dezeen_2364_col_17

The building is named the Solid Concrete Gallery as Living Artwork because the gridded black steel frame covering the rooflight creates changing patterns of shadow and light across the exposed concrete walls.

solid-concrete-gallery-as-living-artwork-aswa-architecture-bangkok-thailand_dezeen_2364_col_18

"The core idea of this private gallery was to illuminate the interior space with a large skylight in the high ceiling chamber, where there is a concrete wall with irregular windows," said the architects.

"By filling the space with natural sunlight creates a living artwork on the concrete wall as a kind of living canvas."

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA

On the first floor, two galleries have windows facing into the atrium. The architects placed these openings irregularly intending to resemble the pictures frames in traditional exhibitions.

The ground floor has a rectangular patch of soil directly beneath the roof light, allowing visitors to stand and observe the changing light.

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA

A sculptural black steel staircase with wooden trends that cantilever from each side dog legs up through the central void.

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA

The steel handrail protects only one side of the staircase to increase the visitor's awareness, while a square platform halfway up offers an opportunity to stop and observe the light shaft.

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA

In the ground floor exhibition space, the tall concrete walls form the backdrop for displaying paintings and sculpture, while a large corner window brings in more light and offers views of the back garden and neighbouring houses.

solid-concrete-gallery-as-living-artwork-aswa-architecture-bangkok-thailand_dezeen_2364_col_16

Also on this level is an entrance hall with wooden flooring and a small kitchen next door.

The concrete structure remains exposed throughout the building, and is complemented by simple materials of concrete flooring, and steel and wood details, which the architects chose to remind visitors of craft works.

More images and plans

Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Ground floor plan
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
First floor plan
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Section five
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Section six
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Section seven
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Section eight
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA
Solid Concrete Gallery as Living Artwork by ASWA