Huge window frames garden views from boxy Lisbon apartment extension

Search results:

Lisbon flat extension features huge window facing the garden

One wall of this petite extension to a Lisbon apartment by RCJV Arquitectos is made entirely from glass – providing its owners with views of the courtyard gardens below.

The Lisbon-based studio added the 10-square-metre extension to the first-floor apartment, boosting its size to 110 square metres and providing a new dining area for a family.

A room at estrella by rcjv arquitectos

Located at the rear of a narrow car park set between two 19th-century apartment blocks, the extension sits above a separate ground-floor apartment.

The architects replaced an existing 1960s stone and brick block to create the extension, which has a lightweight steel frame and painted concrete walls.

A room at estrella by rcjv arquitectos

A floor-to-ceiling window which opens at an angle floods the dining area with natural light, overcoming a space previously dominated by shadows from the surrounding apartments.

It also offers views of the verdant gardens below, which the owners do not have access to.

A room at estrella by rcjv arquitectos

An extendable wooden table sits beneath a small square window, echoing the larger opening in the adjacent wall.

Cupboards are integrated into the back wall of the dining area, concealing clutter to create a minimal and spacious family room. A strip of lighting is set above the cupboards, while a pendant light hangs above the table.

A room at estrella by rcjv arquitectos

A few pot-plants decorate the otherwise neutral-toned space, which has light beige carpet and white walls.

Other Lisbon apartments seeking to maximise their connection to limited garden space include a light-filled penthouse with garden views by Portuguese interior designers Atelier Data, and an apartment by architect Tiago Filipe Santos that opens onto a courtyard garden.

More images and plans

A room at estrella by rcjv arquitectos
Floor plan