Measured Architecture incorporates green roofs and living wall into slender Vancouver residence

Search results:

Rough House by Measured. Architecture

Measured Architecture incorporates green roofs and living wall into slender Vancouver residence

Canadian studio Measured Architecture has used a palette of cypress wood, board-formed concrete and metal to create a family home and "laneway house" for a narrow lot in Vancouver.

The Rough House is located in the city's Kitsilano neighbourhood. Encompassing 3,600 square feet (334 square metres), the residence consists of the main home and a laneway house – a small, detached dwelling that occupies the rear of a property and faces an alley.

Rough House by Measured. Architecture

The two homes sit on opposite sides of an elevated deck.

The rectilinear buildings were kept narrow in order to make room for side yards and light wells.

Rough House by Measured. Architecture

"Fundamental to the success of this project is the separation of the home from its neighbours in a tight urban condition, through the narrowing of building to support increased side-yard landscape edges and exterior light-well circulation,” said Measured Architecture, a studio based in Vancouver.

Rough House by Measured. Architecture

The main dwelling consists of a single-storey box adjoined to a two-storey volume. A pathway made of hexagonal stone pavers leads to the north-facing front door.

The team aimed to create a "play of textures to increase an intimacy between materials and occupant".

Rough House by Measured. Architecture

The larger volume is clad in carbonised cypress, while the smaller volume has exterior walls made of board-formed concrete.

The boards used to form the concrete were white-washed and then repurposed as cladding for soffits and window surrounds.

Rough House by Measured. Architecture

The materials "address the need for compositional balance, not only at the building massing level but also at the scale of fine, medium and coarse material selection", the studio explained.

Inside the primary dwelling, the team created a central stair with walls made of hot-rolled steel. Beyond providing access to the home's three floors, the staircase is meant to serve as a dividing element.

Rough House by Measured. Architecture

"The stair running through the house on all levels operates as a dividing dorsal, separating the east two-storey massing from the single storey on the west," the firm said.

The architects placed the master suite, a guest bedroom and a wine cellar in the basement. A light well that runs the full length of the building brings natural light into the subterranean spaces.

Rough House by Measured. Architecture

On the first floor, the smaller volume houses an office, powder room and boot room. The larger volume contains a family room and an open-plan kitchen, dining area and living room.

Ample glazing provides a strong connection to the outdoors.

Rough House by Measured. Architecture

The upper storey houses two bedrooms and a children's play room, which opens onto a green roof.

Interior finishes include concrete and oak flooring, wooden cabinetry and handmade hexagonal bathroom tiles.

Rough House by Measured. Architecture

The rear of the main dwelling has a large glass wall that opens fully to the outdoors. It also looks toward the backside of the laneway house, which features a lush, green wall.

The front of the laneway home faces an alley and is wrapped with metal panels. The small building is also topped with a green roof.

Rough House by Measured. Architecture

Other homes in Vancouver include a waterfront dwelling by Mcleod Bovell Modern Houses that hugs a rocky hillside and the renovation of a century-old dwelling with a tall pointy roof by Darcy Jones Architecture.

Photography is by Latreille Delage PhotographyEma Peter Photography, and Martin Tessler.


Project credits:

Architect: Measured Architecture
Lead design architect: Clinton Cuddington, principal; Piers Cunnington, principal
Project Team: Tobi May, associate; Ryan Arceneaux
Structural engineer: Fast + Epp Structural Engineers
Contractor: Powers Construction
Landscape design and installation: Aloe Design
Millwork: Nico Spacecraft
Custom rile: Dear Human
Steel: Epic Metalworks

More images and plans

Plan for Rough House by Measured. Architecture