Shades of grey decorate sombre luxury apartment in Taiwan

Search results:

Boundary by Wei Yi International Design Associates

Shades of grey decorate sombre luxury apartment in Taiwan

Concrete walls, cement floors, grey tiles, marble and dark stained wood meet in this Taipei apartment created by Wei Yi International Design Associates for "an elder with great fortune and rich experience".

Boundary by Wei Yi International Design Associates

The Taipei- and Shanghai-based practice said the client wanted a home with "a delicate balance" and "tender atmosphere".

The 270-square-metre apartment has three bedrooms, three bathrooms, a kitchen, utility room, living room, two balcony terraces and a dining room.

Boundary by Wei Yi International Design Associates

A deep blue wall with an uneven finish envelopes the entrance hall and dining room, which are separated by a large built-in storage cupboard placed in the centre of the space. The shape of the blue wall was designed to recall the Chinese character "ㄇ".

Boundary by Wei Yi International Design Associates

A long corridor that runs the entire length of the apartment divides the space in two. It also lets daylight from the windows at either end filter through the space.

Boundary by Wei Yi International Design Associates

Positioned along the inside wall of the apartment, the dining room and entrance hall are separated from the adjacent living room space by a concrete column.

Two large openings on either side of the column link the spaces, forming a "broken-plan" layout that provides separation while allowing light to filter through into the windowless dining room and entrance hall spaces.

Boundary by Wei Yi International Design Associates

The architects explain that this wall acts "not only as the spatial division, but also the spiritual boundary, as if earthly life and pure land are separated by a line".

In the living room, the architects used the exposed concrete walls like "canvases" for the furniture, which includes rectilinear shelving and storage solutions. A storage cabinet with a deep red mottled finish is the only accent of colour in the otherwise grey space.

Boundary by Wei Yi International Design Associates

The moody interior follows the current trend for darkly hued rooms, that was highlighted at the Stockholm Furniture Fair's annual Trends exhibition. According to the interior designer behind the show, white walls are taking a backseat as Brexit, Trump and global political instability drive homeowners to "nest".

Photography is by Hey! Cheese.

More images

Boundary by Wei Yi International Design Associates
Floor plan
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates
Boundary by Wei Yi International Design Associates