Red window frames accent angular Seattle house by Stettler Design | Dezeen

Search results:

Stories:

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

Red window frames accent angular Seattle house by Stettler Design

Seattle firms Stettler Design and Paul Michael Davis Architects have used bright pops of colour to frame glazing at this pointy home.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

The Burke Gilman House sits close to a bike trail of the same name in the Washington city, on a spacious plot with impressive views. "The design takes advantage of the width of a double lot and views of the lake, city and mountains toward the southwest," said Stettler Design.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

The studio worked with Paul Michael Davis Architects to design the home, which has an angular roof split into two portions. The front of the house is much higher, and the form steps down towards the back.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

Cladding across the exterior is mostly grey, but bright red window frames provide a stark contrast and enliven the facades.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

Glazing forms large sections of the ground floor walls, most prominently around a double-height foyer at the highest part of the angular building, and main living area at the back. The colourful window casings are also visible inside the house, where the plentiful natural light is reflected off white walls.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

The home's layout was designed for an active couple who plan to grow old there. "Primary living and sleeping areas are located on the ground floor, allowing for the owners to stay in the house as their mobility decreases," said Stettler Design.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

A master bedroom with en-suite is located off the entryway, which also leads to the open-plan living space in the wider rear section of the house.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

The upstairs only occupies the building's front half, and accommodates a further bed and bath, as well as a lofted space with a large corner window overlooking the mountains and bike trail.

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design

Extra storage space is provided by a basement, and a detached garage separated from the home by a small courtyard.

Photography is by Dale Lang, unless otherwise stated.

Project credits:

Project team: Dan Stettler, Will Payne – lead designers, Stettler Design
Collaborating architect: Paul Michael Davis, Paul Michael Davis Architects
Structural Engineer: Karl Rosman – project engineer, Swenson Say Faget
Contractor: Dick McDonald – project manager, Odyssey Construction

More images and plans

The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Floor plans
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Site plan
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Long section plan
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Long section plan
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Section plan
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Site plan
The Burke Gilman House by Stettler Design + Paul Michael Davis Design
Landscape plan