Pilotis support black house on Canadian hillside by Atelier General
Tags:

Search results:

The Rock by Atelier General architecture

Pilotis support black house on Canadian hillside by Atelier General

Montreal architecture firm Atelier General has created a two-storey black residence on a hillside in Quebec, with a main living room supported by slender columns to form a car port underneath.

The Rock by Atelier General architecture

Titled The Rock, the structure measures 2,300 square feet (213 square metres), and is clad in black-painted timber. The house is built on a slope, with a forested hill above and a gravel driveway joining a flat grassy area below.

The Rock by Atelier General architecture

Projecting from the hillside, the building is topped with a flat roof to keep a low profile.

"The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence," said Atelier General. "The house as a whole is a refuge both anchored and aerial."

The Rock by Atelier General architecture

The residence is accessed from the lower level, where the drive continues in a space covered by the upper floor. This portion of the building is supported by thin pilotis, or columns, along the far edge.

The Rock by Atelier General architecture

Under the canopy, the front door provides access to two guest bedrooms and a bathroom, a utility space, and a wooden staircase leading up to the main living area.

The Rock by Atelier General architecture

The majority of the upper storey is occupied by an open-plan area sitting and dining room, separated from a galley kitchen by a built-in island. Floor-to-ceiling windows wrap around a corner of the dining room, which joins a decked terrace built along the hillside.

Another outdoor deck is reached from the living room, and is triangular to fill the gap made by the structure's L-shaped upper-floor plan.

The Rock by Atelier General architecture

A master bedroom with a large bathroom and storage rooms are also located on the top level. The master bath has a white tiled unit with a tub and glass shower. White walls, polished concrete floors and laminated wood ceilings decorate the whole interior.

The Rock by Atelier General architecture

The black house is located an hour outside of Montreal, in an area that borders the US state of Vermont and is a popular location for rustic homes. Others in the area include a black metal cabin with decking by Appareil Architecture and a contemporary farmhouse covered in reclaimed timber by LAMAS.

Photography is by Adrien Williams.

Project credits:

Architecture team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque
Structural engineer: Latéral
General Contractor: Constructions Boivin
Cabinetmaker: Ébénisterie Gaston Chouinard

More images and plans

The Rock by Atelier General architecture
Lower floor plan
The Rock by Atelier General architecture
Main floor plan
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture
The Rock by Atelier General architecture