From Works creates kitchen that references Peak District landscape
Tags:

Search results:

Sheffield kitchen refurbishment by From Works

From Works creates kitchen that references Peak District landscape

Sheffield-based studio From Works has created a bespoke kitchen using materials and colours based on a moss-covered rock found in northern England's Peak District. 

Created for the extension of a family home in Sheffield, the 20-square-metre kitchen combines green-stained plywood and steamed beech joinery with grey fossil limestone worktops and splash back sourced from a Derbyshire quarry.

Sheffield kitchen refurbishment by From Works

"The client's brief was for a calm yet warm kitchen space that engaged in conversation with the garden, one of the couple being a landscape architect, and also a room that worked with the greater whole of the existing building," Darren Hancock, co-founder of From Works, told Dezeen.

"Their initial inspiration image to us was of a moss covered stone taken while on a walk in the nearby Peak District," he continued. "This sparked conversation about trying to create a space and a material palette that referenced Sheffield's special position as an earthy regenerating city uniquely connected to the beautiful surrounding Peak District."

Sheffield kitchen refurbishment by From Works

The kitchen, which was handmade in Sheffield, comprises a beech wood kitchen island and a series of green-stained plywood wall units. The grey worktops are made from a local stone called Mandale Fossil Limestone.

The kitchen also includes a bespoke breakfast table with a white oiled plywood top, a stainless steel frame and leather feet.

Sheffield kitchen refurbishment by From Works

"The table is simple and modest in its design acting as a backdrop to the space," said the studio, whose projects span architecture, interior design and furniture design.

"All materials and manufacturing for the breakfast table were sourced locally and the finished piece was made in Sheffield."

Sheffield kitchen refurbishment by From Works

On the floor, the architects used a large format tile from Domus that they laid at a 45 degree angle to create a different surface plane.

Earlier this year, Danish brand Reform unveiled a new kitchen by Cecilie Manz that featured pine slab doors positioned at 45-degree angles to match the cut-out door handles.

More images and plans

Sheffield kitchen refurbishment by From Works
Floor plan
Sheffield kitchen refurbishment by From Works
Section
Sheffield kitchen refurbishment by From Works
Section
Sheffield kitchen refurbishment by From Works
Sheffield kitchen refurbishment by From Works