Threefold Architects divides up London office with forty-metre long "inhabited wall"
Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

Threefold Architects divides up London office with forty-metre long "inhabited wall"

A forty-metre long wall made from plywood and steel partitions the public from private spaces within this London office by Threefold Architects.

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

The 6,900 square-foot-space in London's Covent Garden area is occupied by housing developers Pocket Living.

Laid out across the building's unusually long floor plate, the office is split in two by a partition wall made up of Nordic white-stained spruce plywood panels fitted into a light grey steel structural framework.

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

Referred to as an "inhabited wall" and designed to split the office's front and back of house activities, the partition incorporates various openings, meeting rooms, wellness rooms, break out spaces and a canteen along its length.

While some openings function as doorways, others are windows that frame views through the office and out across the cityscape beyond.

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

"The function of the wall varies," explained Threefold Architects.

"It begins with banquet seating in a private meeting room at its very apex, in the main the workspace it contains extensive storage and display cabinetry along with spaces for discrete informal team meetings and solo working, and terminates by forming a fully equipped kitchen, dining space, and wellness room."

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

The architecture studio chose to use modest and cost-effective materials such as plywood to reflect the company's design-focused and affordable approach.

As well as plywood and light grey steel, Threefold used a matt midnight blue laminate on alcoves, display tops and kitchen counters.

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

The wall helps to create a flexible workspace that offers a mixture of open collaborative and studious private spaces, which the client reports has had a positive impact on the culture and working practices of the team.

"The simple architectural intervention successfully organises the space and has become the backbone of the office," commented Angharad Palmer, head of design at Poket Living. "It’s created a calm and studious atmosphere giving us the perfect balance of lively collaboration and quiet concentration."

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects

Founded in 2004 by architects Matt Driscoll, Jack Hosea and Renée Searle, Threefold has previously completed a shared office building in south-east London, which features a 64-metre-long wooden structure that creates secluded workspaces, staircases and informal meeting areas.

Photography is by Charles Hosea Photography.


Project credits:

Architect: Threefold Architects
Contractor: Parkeray Ltd.
Fabricator: Aldworth James and Bond
Building control: Assent Buidling Control
Acoustic consultant: Auricl
Planning contractor: Gerald eve
Services engineer: CES Engineering
CDM: 3C Risk

More images and plans

Interiors of Pocket Living office, designed by Threefold Architects
Floor plan