CF Møller Architects designs Carlsberg HQ clad in recycled copper

CF Møller Architects has created a headquarters for Carlsberg Group in Copenhagen with a recycled copper facade and a golden metal bridge to reference beer and brewing equipment.

The Carlsberg headquarters is located in Valby Bakke in central Copenhagen, a historic area where the brewery first began making beer in 1847.

Aerial view of the headquarters by CF Møller Architects
Top: Carlsberg Headquarters by CF Møller Architects. Above: the headquarters is three-legged in plan

The four-storey building was designed by Danish studio CF Møller Architects and consists of three wings that house a large atrium, offices, meeting rooms and temporary work stations.

"As a building sculpture, it needs to own the same self-confidence and love of iconic architectural attitude and aspiration of architectural quality as the existing listed buildings of the Carlsberg legacy in the area," CF Møller Architects partner Lone Wiggers told Dezeen.

The building has a three legged plan by CF Møller Architects
The design bridges over a new road into the district

The headquarters is comprised of large angled and multi-faceted volumes to create a design that Wiggers described as a "deep three-dimensional ribbed net structure".

Its form and facades were tailored to sensitively fit the headquarters' historic surroundings.

The offices taper in height near built areas, while the footprint of the building is recessed around Carlsberg founder Carl Jacobsen's villa and gardens, which are also on the grounds.

The design tapers around the gardens by CF Møller Architects
Its form responds to the historic gardens

"The building is equal on all sides without any back or front side, but is in its angled and tilted facade relating to all contextual surroundings in relation to scale of neighbouring buildings and to views and connectivity under and along the building facades," Wiggers explained.

"The design needs to balance the need for an iconic HQ-expression fitting for a world-class brand like Carlsberg with a delicate and topographically, demanding site."

A spring runs the perimeter of the building by CF Møller Architects
A flowing spring marks the office spaces and gardens

Large glass sections and recycled copper slats clad the building, materials which were chosen to reference old copper brewing equipment and the copper roof details on surrounding historic buildings in the Carlsberg City District.

"We needed as few singular materials for the facades as possible that could unify the very expressive formal volumes of the building," said Wiggers.

"We chose a deep three-dimensional ribbed net structure, clad in recycled copper that could work as part of the solar screening of an otherwise open transparent glass facade."

The exterior has white concrete floors by CF Møller Architects
The facade is comprised of a combination of recycled copper slats and glass

The building was designed as a gate to the Carlsberg City District, and bridges over one of three new roads into the district to mark the entrance to the area.

The underside of the bridge is lined with gold perforated metal sheets that have been decorated with a carbonated bubble design, to reference both beer and the freshwater site the grounds sit on.

It has a gold lined walls
The bridge is lined with gold metal sheets with bubble details

A Nordic material palette was applied to the interior, with white concrete floors used for the central atrium and the communal spaces and extending out into the gardens.

Brass details were combined with herringbone bamboo floors and large glass walls employed to maximise light potential.

An atrium centres the building by CF Møller Architects
The large atrium looks out to the gardens

"The interior spaces are trying to balance the complex culture of Carlsberg that plays out between a kind of down-to-earth folklorism and an elegant internationalism belonging to a successful international export brand," Wiggers said.

The building's layout is organised around the large central atrium which connects all floors, with social and communal areas on each floor adjoining the space.

It has areas for seating and meeting
The floor is made from white concrete

"Each floor of the building is centred with social spaces around the main atrium, which acts as the three-dimensional 'heart space' of the building, where all departments are being brought in touch with each other vertically and horizontally," Wiggers said.

In the atrium, large amphitheatre-style steps fitted with cushions look out to the gardens, inviting visitors and employees to socialise and use the space for informal working.

The design runs adjacent to a main road
The design has a green roof and solar panels

The building's materials were chosen with durability and sustainability in mind. Surfaces have been mainly left untreated, raw and without chemical intervention, while wood cladding is micro-perforated to provide acoustic absorption.

Solar panels were placed on the roof, which also doubles as a green roof in areas. The facade is fitted with low-energy ventilation systems that filter and exchange air to optimise the indoor climate.

CF Møller Architects was founded in Denmark in 1924 by Christian Frederik Møller. Other projects designed by the studio include a campus with a lego brick facade and Sweden's tallest timber building.

Photography is by Adam Mørk.


Project credits:

Architect: CF Møller Architects Architects
Landscape: CF Møller Architects Landscape
Collaborators: Aarsleff, Niras

More images and plans

Ground floor plan
Third floor plan
Carlsberg HQ elevation
Elevation drawing with golden bridge
View of building from the street
Design at dusk with lit up atrium
The building is orientated around the gardens
Gold bubble bridge
View from existing road
Interior view of the atrium
Brass detailed stairs
Detail image of brass fixtures
Shared and social spaces
Breakout spaces on upper levels
Informal work area