Meyer Memorial Trust

Lever Architecture uses mass timber in Portland's Meyer Memorial Trust building

Structural plywood was used to help reduce the carbon footprint of an Oregon office building designed by Lever Architecture for a charitable foundation.

Located in Portland's Albina neighbourhood, the building serves as the headquarters for Meyer Memorial Trust, a foundation focused on racial, social and economic justice.

Meyer Memorial Trust by Lever Architecture
The building serves as the headquarters for Meyer Memorial Trust

Local studio Lever Architecture designed the facility to embody the foundation's commitment to equity and sustainability. The architects took a "bottoms-up approach" to the design process and sought input from the organisation's staff throughout the project.

Rising three levels, the 19,800-square-foot (1,839-square-metre) building is roughly rectangular in plan and stretches across a wedge-shaped site.

Sawtooth roof by Lever Architecture
A jagged roof tops the project

Facades are clad in grey-stained cedar and custom steel panels. Folds in the metal siding create a play of light and shadow throughout the day.

The building is topped with a sawtooth roof, which takes cues from the gabled roofs and porches historically found in the area, before the construction of a freeway in the 1960s decimated the neighbourhood.

Flexible workspaces by Lever
Flexible workspaces and meeting rooms exist within the building

"As design developed, the roof gables flattened out a bit to optimise the amount of solar exposure we could get on the roof for solar panels," said Chandra Robinson, firm principal.

"This roof form also allowed us to install skylights, which bring soft north light into the grand, mass plywood stair and a quiet room on the interior."

Colourful interiors in Meyer Memorial Trust building
Throughout the building, Lever Architecture sought to create a welcoming environment

Inside, the facility is divided into two primary zones. A three-storey volume holds flexible workspaces and meeting rooms. A single-storey pavilion – called the Center for Great Purposes – contains an event space and adjoins a garden.

"The focal point of the building is the 100-seat convening centre for public programmes and collaborations with partner organisations," the team said.

Plywood inside the building
Plywood was used for columns, beams and decking

While the office zone features traditional stick-frame construction, the event centre is made of mass timber, which was purchased from an Oregon lumber company.

The plywood was used for columns, beams and decking. Additionally, structural plywood mullions were used in the centre's curtainwall system.

Artwork
Various artwork features throughout the space

"Mass plywood was selected to highlight the beauty of this innovative industrial material, support our local rural economy and decrease the embodied carbon footprint of the building by reducing the amount of fuel needed to transport the materials to the site," the team said.

Interior finishes include acoustical slats made of hemlock certified by the Forest Stewardship Council. Different types of flooring were used, including maple, polished concrete and carpet.

To create a suitable backdrop for artwork, the team painted walls in rich shades of blue. The client has an extensive collection of art, and, additionally, it commissioned new work by artists who are Black, indigenous and people of colour (BIPOC).

Throughout the building, the team sought to create a welcoming and inclusive environment. A diversity of cultures is represented in signage and artwork, and furniture is designed to accommodate different body types and physical abilities.

Mass timber event centre
The event centre is made of mass timber

"We designed the spaces on the interior to create equitable spaces where staff can flourish every day," said Cecily Ryan, the interior design director at Lever Architecture.

The facility has a number of sustainable elements, including a high-performance building envelope, an energy-efficient heating and cooling system, on-site stormwater management, native vegetation and the solar panels.

"The building uses 30 per cent less energy and with the 50-kilowatt solar array, consumes 50 per cent less energy when compared to a conventional code structure in Oregon," the team said.

"The building uses 35 per cent less water indoors and 80 per cent less water for irrigation."

Meyer Memorial Trust by Lever
Lever Architecture's project has earned LEED Platinum certification from the US Green Building Council

The project has earned LEED Platinum certification from the US Green Building Council and is enrolled in the Path to Net Zero, a program offered by the Energy Trust of Oregon.

Other projects by Lever Architecture include a winery tasting room that features walls made of cedar and glass, and an addition to The Nature Conservancy building that was constructed using cross-laminated timber.

The photography is by Jeremy Bittermann.


Project credits:

Architecture: Lever Architecture
Architecture team: Thomas Robinson (principal), Chandra Robinson (project director), Cecily Ryan (director of interiors), George-Michael Rusch (project architect)
Developer: project^
Owner: Meyer Memorial Trust
Landscape architect: 2.ink Studio
Structural engineer: KPFF Consulting Engineers
Civil engineer: Standridge Design
MEP engineer, LEED consultant: Glumac
Experiential design: Ditroen
Mass plywood supplier: Freres Lumber

More images

Level one floor plan
Level one floor plan
Level two floor plan
Level two floor plan
Level three floor plan
Level three floor plan
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust
Meyer Memorial Trust