Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Maison Pour Dodo by Studio Merlin is a north London flat with a "spectrum of storage"

Maison Pour Dodo by Studio Merlin is a north London flat with a "spectrum of storage"

Studio Merlin has revamped a Stoke Newington flat for its founder, Josh Piddock, by incorporating an abundance of storage to form serene, clutter-free living spaces.

The project's nickname, Maison Pour Dodo – which loosely translates from French to "house for sleep" – was inspired by Piddock's desire for a tidy, restful home that had little material noise.

To achieve this brief, Studio Merlin decided to install a range of storage throughout the two-floor flat that could comfortably accommodate Piddock's and his girlfriend's belongings.

Living room of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
A tall bookshelf has been erected in the living area

"The 'spectrum of storage compression' idea was taken from previous work assessing museum collections where some objects are in dense storage and others are on display and readily accessible," explained Piddock, who founded Studio Merlin in 2020.

"We all filter and organise to some degree and the answer is more cupboards and shelves, but specifically repurposed for a domestic setting," he added.

"The real principle is of auditing one's possessions to create a hierarchy between household articles that reflect their value, favour and practical needs on a daily basis."

Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
An opening looks through to the kitchen

One of the first rooms Studio Merlin tackled was the flat's living and dining area, where a large floor-to-ceiling shelf has been erected to hold the inhabitants' collection of books and ornaments.

At the heart of the space is a plump blue sofa by Muuto, which directly faces onto a wall where the inhabitants will project tv shows and movies. This solution was chosen instead of a television to avoid the space becoming "dominated by consumer electronics".

The room's warm, plaster-coloured surfaces and pale Douglas fir floorboards are also meant to add to the calming ambience.

Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
The cabinetry features smoke-blue cupboards fronts from Reform

A newly created opening looks through to the kitchen, where there's a wall of deep-set IKEA cabinets with smokey blue door fronts from Danish brand Reform.

Matching low-lying cabinets run along the other side of the room, topped by a concrete counter from Caesarstone where food can be prepared.

In the corner of the kitchen, there's also a small seating nook above which are a series of open, pantry-style shelves where the owner can display jars of cooking ingredients.

Staircase of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Blue paint forms a faux balustrade in the stairwell

A paint in a similar shade of blue as the kitchen cabinetry has been applied on the white walls of the apartment's stairwell to form a faux balustrade.

Stairs on the first-floor landing are fitted with what the studio describes as "in and out storage", designed to hold day-to-day essentials that inhabitants need to grab before heading out the door.

Storage inside Maison Pour Dodo by Studio Merlin
An arched cut-out leads to the cat's litter tray

The second-floor landing houses more storage cupboards, one of which has been punctuated with an arched cut-out through which Piddock's cat can access its litter tray.

There's also a small study nook for working-from-home days, complete with a desk and Douglas fir stool.

Bedroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
A small study nook offers a place for inhabitants to take work calls

This second level of the home accommodates the sleeping quarters. In the principal bedroom, built-in wardrobes help to neatly conceal the inhabitants' clothes.

Douglas fir offcuts have also been used by the studio to fashion custom curved bedside tables, where books and other trinkets can be tucked away.

Bedroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Built-in wardrobes conceal clutter in the bedroom

Part of the original bedroom was sectioned off to allow space for a tub in the adjacent bathroom, which features terrazzo-style flooring and gold-tone hardware.

Storage has been considered here, too – above the toilet is a series of vanity cabinets that have been made to sit flush against the room's dark green walls.

"The effect is a composed space where each thing has a home; sometimes concealed, densely packed and understated, others as pride of place, carefully curated and easily physically or visually accessible," concluded Piddock.

Bathroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
The bathroom subtly incorporates more storage

London's trendy Stoke Newington neighbourhood is host to a number of design-focused homes.

Others include Two and a Half Storey House, which has an extension that's hidden from the street, and Gallery House, which features a huge storage wall where the owner can display his personal collection of ceramics and glassware.

Photography is by Richard Chivers.


Project credits:

Architect and interior design: Studio Merlin
Engineer: Elliott Wood
Main contractor: H Quality Construction

More images and plans

Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Floor plan
Living room of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Living room of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Living room of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Storage inside Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Staircase of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Bedroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Bathroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Bathroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin