Extension with red timber pillars

Artefact adds cloister-like timber extension to Islington home

Local studio Artefact drew on "20th-century courtyard houses" when creating Pirouette House, a cloister-like extension to a 1980s building in Islington, London, made from red timber.

The extension was added to a home in a row of "nondescript" single-aspect houses, which had been modernised a few years previously.

Its shape helps create a hidden courtyard that functions as a secret oasis, according to London studio Artefact.

"We completely overhauled the ground floor, reconfiguring the staircase and introducing new partitions to create an additional ground floor bedroom and compact shower room," Artefact director Daniel Marmot told Dezeen.

Exterior of London house with pale red pillars
The extension adds more space to a home from the 1980s

The interior spaces "pirouette" around a triangular blue column, giving the project its name.

Outside, the addition features a cloister-like facade, made from red timber fins and large windows sat atop a pigmented blockwork bench.

Pale-pink concrete blockwork with cloister-like facade
Artefact played with colour to create an interesting exterior

"We took inspiration from the spatial character of various 20th-century courtyard houses, such as Jørn Utzon's Kingo Houses and Alvar Aalto's Muuratsalo Experimental House," Marmot explained.

"Formally, the analogy to cloisters and colonnades was important – we were interested in the way they create rhythm and order, and define the character of courtyards within."

Interior with wooden floors and triangular blue pillar
A blue pillar stands at the centre of the interior

Making the pillars a prominent feature was both an aesthetic choice and a way to lower the amount of embodied carbon created by the Pirouette House extension.

"The posts are both structural and expressive, supporting the timber frame and bringing rhythm to the elevations surrounding the courtyard," Artefact director Benedetta Rogers explained. "From the outset, we wanted to use structural timber to minimise the embodied carbon of the extension, avoiding steel where possible – one flitch beam was required."

"The structural solution and the character of the facade were developed together, with slender posts at regular intervals unifying the courtyard and creating the feeling of living around a timber cloister," she added.

Skylight inside London house
Wooden floors and ceilings were made from Douglas fir beams

The exterior also features silver-grey larch boards, while Douglas fir beams and boards decorate the interior, which is lit by diamond-shaped skylights.

As well as adding more space, the extension helped solved an existing issue. The single-aspect house had a lot of glazing on its western side but only one bi-folding door that could be opened to ventilate the space, which meant it overheated in the summer.

"By adding an L-shaped extension we created cross ventilation through the house with openings on the roof and opposite sides of the living spaces," Marmot said.

"The majority of the extension faces north so there was also the opportunity to introduce reasonably large areas of glazing to maximise daylight without overheating."

Pink staircase in room with blue pillar and yellow bookshelf
The room "pirouettes" around a pale-blue pillar

Colourful pastel hues were used for both the interior, where a pale-blue pillar and a sunny yellow built-in bookcase contrast a dusky pink staircase, and for Pirouette House's facade.

Here, the red pillars pick up the hue of the pinkish concrete used for the blockwork, while also referencing the existing building.

"Externally the red fins pick up on tones in the existing brickwork, while feeling bold and distinctive," Rogers said. "Contrasting the grey of the infill boarding with these primary structural elements was important to accentuate their rhythm and to create an elegantly proportioned facade."

Room with wooden floors and ceiling
The interior is lit by skylights

The fact that the existing building as well as its surrounding buildings were "unremarkable" created an opportunity to showcase how changes can be made to help extend the life of old homes.

"Transforming the perception of buildings from this era is as important as the technical solutions and an integral part of the sustainability discourse in the project; our hope is that showing how an unremarkable 1980s house can be completely transformed through creative intervention will encourage more people to invest in rather than demolish these houses, extending their lives," Rogers added.

Timber extension with red pillars
The colour of the pillars picks up tones in the nearby brickwork

Other recent housing extensions in London include a bright yellow-painted CLT extension and an extension designed as a "sanctuary".

The photography is by Nick Dearden.


Project credits:

Architect: Artefact
Contractor: MM Projects
Structural engineer: Simple Works

More images and plans

Plans for Pirouette House by Artefact
Section
Plans for Pirouette House by Artefact
Floorplan
Pirouette House by Artefact
Pirouette House by Artefact
Pirouette House by Artefact
Pirouette House by Artefact
Pirouette House by Artefact