The Dairy House by Charlotte Skene Catling

| 16 comments

A lot of people have been asking for more on The Dairy House by architect Charlotte Skene Catling, which is shortlisted for the Bombay Sapphire Prize (see our earlier story). So here you go...

The five-bedroom house, a conversion of a dairy in Somerset, England, has walls made up of alternate bands of timber and glass (the glass being the thing that qualifies it for the Bombay Sapphire Prize, which is for innovative use of glass).

The following information is from Skene Catling:

--

THE DAIRY HOUSE

The Brief: The conversion of a former Dairy to a five-bedroom house with a small pool. The project sits in an 850 acre Estate in Somerset. Pragmatically the space was to be re-planned; lean-to sheds removed and an extension added to create a total of four to five bedrooms, three bathrooms, more generous circulation space with rooms of better proportions. The brief changed during the design; what was originally to be a letting property became a retreat for the Client; a place to escape the main Estate. It was to be discreet with the intervention to appear as a natural extension of the existing structure. The design set out to appear ‘un-designed’.

The design was to combine privacy and seclusion with openness to the wider landscape. The inspiration was both literal, in the stacked timber in the yard opposite, and literary, in the 18th century ‘La Petite Maison – An Architectural Seduction’, architectural treatise and erotic novella by Jean-Francois de Bastide.

The extension houses two bathrooms; everything behind the retaining wall can be flooded with water. Layered oak and laminated float glass produce an eerie, filtered light. The dematerialising effect of refraction and reflection create an aquatic underworld. The way the light moves around the house over the course of the day draws the user through it.

In the morning low light floods the east with the glass acting as a prism that projects watery green lozenges over floors and walls. By midday, the sun is overhead, streaming through the roof light slot and penetrating the two-way mirror bridge giving views from the ground floor through the building. At night this is reversed, and the flames in the fireplace are visible through the floor of the landing.

The glass draws light through the walls to create the effect of lightweight construction internally, while the exterior appears as much heavier, rougher and rustic. Instrument Glass provided four windows of laminated low-iron glass for selected views out. A pair of antique telescopes, set into the wall construction, allows scrutiny of visitors to the house.

The aim was to use as many local materials as possible. Estate timber is planked and dried in the storage barns in the farmyard opposite the site, and the method of drying – where raw planks are separated by spacers to allow air circulation - became the generator of the logic and aesthetic of the extension. The glass was layered in the same manner. The pieces increase in depth towards the base to reinforce a sense of weight and rustication.

Rather than demolishing and rebuilding, the sense of ‘retreat’ was to be reinforced through ‘camouflage’; the form and massing of the extension echoes and compliments the existing structure. The house was to appear unchanged from the outside, and to reveal itself on entering - against expectations. The entrance sequence was to discourage casual callers. The most private spaces became the most generous and luxurious; this was to be a building that privileges solitude.

The gable end walls were conceived of as rigid beams which span between the large steels fixed to the existing building and the bank opposite. The construction alternates interlocking layers of oak and laminated glass blocks. The extension was constructed by a local cabinet maker - Paul Longpré – used to millimetre tolerances and very fine finishes. The timber was cut and finished in his workshop two miles from the site, and the glass blocks laminated by a specialist glass worker nearby.

The oak retains the waney edge on the outside; the inside is finely sanded. Similarly, the blocks of laminated glass are left rough on the exterior, and are polished on the interior. The structure was built up of the prefabricated pieces on site. The glass blocks sit on rubber gaskets which in turn sit directly on the timber. A foam seal sits on the surface of the blocks to form a weatherproof movement joint, clear silicon forms a final weather seal. Pilkington donated the glass for the extension as this technique has not been used before, and the project would have been unaffordable without this.

Glass is such an integral part of this project that it could not have been conceived without it, nor could any other material have been substituted for it. Glass has been utilized in many different forms to reinforce the conceptual ‘serial unraveling’ of the house.

Sensually, the laminated glass blocks form a watery barrier as structure and skin, sending refracted light around the bathing spaces allowing a sense of enclosure from, and connection to, the landscape outside. Instrument Glass, who produce lenses for scientific and military use, provided four ‘windows’ of low iron glass blocks for selected views out.

Two-way mirror emulates the water in the bathing pool as a strip through the building, allowing views through two floors depending on relative light levels/the time of the day. Used at the entrance, it reflects the landscape at the approach to the house dematerializing the staircase and base of the building and making it appear transparent. It also forms a screen for the strip of light bulbs marking the main door. A pair of antique telescopes set into the two way mirrored wall construction, allow scrutiny of visitors to the house. Self-cleaning glass forms the screen to the pool, and the roof-light glazing.

--

Posted by Rose Etherington

  • floyd landis

    I’m enjoying this trend of architects wrapping their buildings in kindling. It makes them easier to light.

  • http://www.radarestudio.com felipe gil gago

    I find this mixture of transparent and opaque, of polished and rough of glass and wood very appealing and seductive. Kudos for the effort

  • alio

    nice play with glass and light! great view ‘framing’. hmmm… i like it, enjoy it , superb ;)

  • massamann

    Nice of Pilkington to supply all the glass for free. How does one go about arranging a deal like that?

  • Phil

    How have the relevant U values been achieved for the gable wall?

  • dale paul

    Really a fascinating design and execution! The alternating oak and glass gives the extension a very light and airy feeling while still providing great structural stength. It looks very light from the outside while giving a strong feeling from the inside. Absolutely beautiful.

  • Allan

    How beautiful, but also how light polluting at night.

  • JImmy

    How much of a geek are you Phil?

  • Avio Cattivo

    I like men and this building

  • chris

    Hey Jimmy,
    Maybe Phil understands that architecture needs to perform as well as it looks and is asking a very relevant question given that laminated glass is going to act as a thermal bridge and require quite the heating system to offset it.

    It is a gorgeous design.

  • Phil

    Thanks Chris; I certainly do understand that architecture needs to perform, and I agree it is a beautiful and well crafted design.

    Jimmy, unfortunately the history of architecture is littered with the failed attempts to follow trends of aesthetics without asking the searching (geekish) questions that actually enable the design to work.

  • Alexander

    Hey, the salvaged wall and such is a bit like the “Solar Pavilion” by Peter and Alison Smithson.

  • DougO

    Boys boys boys… Phil has a point.

    The 25 year old Michael Graves Portland Building is falling apart and the roof continues to leak… not a good thing in Oregon. But it was one hellava fashion fad architectural statement.

  • CathO

    There are some things that are different and then there are other things are so subtly different…this is one of them. The balance of a warm home and also a witches haven, is so balanced making the structure alluring, yet mysterious. Beautiful…

  • http://www.dairyforall.com Dairyman

    The dairy house is aptly termed, for it is constructed out of a dairy farm. The glass works add aesthetic beauty to the house while it has retained its unique architecture :)

  • http://www.resignationlettersample.net Jane

    great view 'framing'. hmmm… i like it, enjoy it , superb ;)

    Jane