Casa Parr by Pezo von Ellrichshausen Arquitectos

| 9 comments

squpar-005.jpg

Photographer Cristobal Palma has sent us these photos of Casa Parr, a recently completed house by Pezo von Ellrichshausen Arquitectos in Chiguayante, Chile.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-squpar-027.jpg

The single-storey house is built on the site of the owner's childhood home.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-001.jpg

The new building comprises twelve rooms arranged around nine courtyards, constructed around the existing trees on the site.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-003.jpg

Each room has a high, pitched ceiling with a skylight at the apex; the roofs slope down to admit light into each of the courtyards.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-008.jpg

Aluminium-zinc tiles were used to clad the roof and walls.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-006.jpg

Here's some more information from the architects:

--

PARR HOUSE, CHIGUAYANTE, CHILE, 2008

This is both a huge and a small house. It doesn’t have extended rooms but instead a series of rooms that repeat themselves and some functions that are doubled according to the traditional Chilean country life.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-021.jpg

The house is located in a small farm where, until not long ago, stood the owner’s old house where his childhood was spent. It’s a setting filled with memories. The witnesses of those moments are different kinds of fruit trees (from cherry tress to walnut trees) and native tress (from palm trees to araucarias).

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-018.jpg

Beyond this suburban site there isn’t much; at least nothing visually attractive. Hence, the program extends horizontally in order to, besides occupying the depth of these gardens, conquer a sort of interior introspection and invisibility of its external presence.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-019.jpg

The irregular structure, somewhat labyrinthine, together with establishing a series of variations responding to the size and proximity among rooms, contains nine patios open to the sky. Something similar to nine openings that control the density of the plan.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-076.jpg

The floor has no variation of levels. If the roominess of some spaces was made possible by elevating the ceilings to the equivalent of two floors, this decision couldn’t affect the patios by casting a shade over them.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-066.jpg

We therefore established two inclinations: that of the roofs, that always descends towards the patios (allowing only the shade cast by the vertical walls); and that of the ceilings, whose vertex sliced by natural light openings is located depending on the furniture of each room.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-005.jpg

The weight of a tile mantle (that in some aspect resembles that of the
old wooden house) hangs from these fourteen truncated prisms.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-065.jpg

Having small metal pieces is the only way of eliminating the seams at the edge (as if it were one of Burri´s collages) and through them of noticing the industrial yet crafted nature embodied in its surfaces.

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-072.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-058.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-036.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-039.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-037.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-045.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-047.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-050.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-052.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-055.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-par-056.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_maq_02_low.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_maq_01_low.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_axo_2.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_elevations.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_plan-1.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_plan-2_roofs.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_unfolded-roofs.jpg

casa-parr-by-pezo-von-ellrichshausen-arquitectos-parr_construction-axo.jpg

Architects: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
Project: Parr House
Location: Galvarino street nº 1983, Chiguayante, Chile
Project date: 2006
Construction date: 2007-2008
Plot area: 2.835 m2
Built area: 532 m2
Budget: Not disclosed
Client: Private
Models: Juan Mellado, Carolina Merino, Maria Paz Palma
Structure: Claudio Sepúlveda
Construction: Claudio Bravo
Sanitary project: Marcelo Valenzuela
Electrical project: Juan Aroca
Hitting project: Mauricio Comas
Constructive system: Reinforced concrete, wooden beams
Exterior finishing: Aluminium-zinc tiles HD 20/40, PVC window frames
Interior finishing: Painted plaster, wooden and stone floors
Model photography: Ana Crovetto
Architecture photography: Cristobal Palma

  • *MIRTEC*

    will be ultra-cool living in this house! housing revisited…

  • modular

    I dig this

  • gaque

    This has an awesome-looking plan. The materiality and courtyard for the tree seem quite special. Actually, the more I look at it, the more I see how detailed it is.

    A great project…especially how the exterior material changes color with articulation of the form.

  • Carolina Casterella

    It looks pretty simple on the first couple of pictures… but once you get to the final images and plans you discover the richness of the space and the play of the form… the more I look at it the more I like it.
    The quality of the design is no surprise, every time that I encounter projects from Chile have that same characteristic; underlaying astonishing design in a very calm way.

  • http://www.arjanscheer.nl/villawesterik.html Arjan Scheer

    Very, very smart. I like the spaces, inside, outside, inside. Very nice light. Well tempered, intelligent.

  • amsam

    neat-o

  • agata

    interesting play of finishes, light, views.
    Not a house I would live in though. Too labyrinth-ish, fragmented,not inducing to family interaction. Anyone up for a game of cache-cache? :)

  • xtiaan

    interesting design, hate the cladding tho

  • Berner VonShultz

    Simply I don’t like it, really this came be something diferent, but don’t mean is something nice, less to live in.