Shell by ARTechnic architects

| 46 comments

shell025_sq.jpg

Japanese architects ARTechnic have completed Shell, a holiday villa in Karuizawa, Japan.

shell-by-artechnic-architects-shell005.jpg

The two-storey, concrete house comprises two tubes with oval sections, arranged around a fir tree.

shell-by-artechnic-architects-shell003.jpg

The floor is raised 1.4 metres from the ground;  the architects intended to minimise time spent on maintaining the property by separating the house from its natural surroundings.

shell-by-artechnic-architects-shell013.jpg

"Being in sync with nature isn’t about yielding to nature – it’s about coexistence," explains Kotaro Ide of ARTechnic. "The existence of the structure depends on its power to endure nature."

shell-by-artechnic-architects-shell016.jpg

Photographs by Nacasa & Partners Inc.

shell-by-artechnic-architects-shell017.jpg

Here's some more information from ARTechnic architects:

--

SHELL

A large shell shaped structure finds itself in the middle of the woods.  It is hard to determine what exactly the structure is, and unlike the surrounding caves and rocks, it clearly is not a part of nature – nor is it a ruin.  A frame, a shape, made at a completely different place for a completely different purpose.  Within this shell shaped structure will one find floors constructed, wall separating spaces, and rooms furnished. The scenery conjures a SF film-like image, in which locals inhabit over an abandoned spacecraft.  With time, trees start to grow encircling the spacecraft, harmonizing it into the landscape.

shell-by-artechnic-architects-shell002.jpg

Desiring a place that will be occupied frequently over many years and yet at the same time be in sync with nature, we came up with the aforementioned scenery of a large shell structure floating above ground.

shell-by-artechnic-architects-squ-shell009.jpg

Being in sync with nature isn’t about yielding to nature – it’s about coexistence.  The existence of the structure depends on its power to endure nature. By isolating living space from the wilderness, and upgrading its quality as a shelter, the house will be protected from nature and will provide a comfortable environment.  With this, the house will be taken care of and used frequently and continuously. Specifically in cases of villas, frequent use is what leads it to blend in with its surroundings.

shell-by-artechnic-architects-shell024.jpg

The regions’ low temperatures and high humidity level makes for a harsh climate.  As a result, many houses that take on traditional structures are decaying.  Is it in sync with nature? Perhaps. But the whole idea of comfort seems to be put into question.  Consequently, large numbers of villas have not been in use for many years bringing them down to further dilapidation.  Despite the general avoidance of concrete material in the region, its usage and the lifting structure have helped the villa protect itself from the humidity.

shell-by-artechnic-architects-shell022.jpg

Leaving the boundary between human life and nature ambiguous is a Japanese virtue. Yet, this ideal can only be achieved through meticulous attention and care of the wilderness on a daily basis.  This might be attainable at our homes, but isn’t a practical theory when applied to villas.  If a visit to the villa inevitably leads to hours and days of maintenance, why bother going? It clearly goes against the purpose of a villa.  Having a type of living space that merges with nature could be appealing, but it seems natural to consider this option only when one is ready to devote a large time solely on maintenance.

shell-by-artechnic-architects-shell030.jpg

It goes without saying that villas should not only be functional spaces for the weekend.  Their greatest goal is to provide us with good rest, leisure, and picturesque views that never become dull – all in the vicinity of nature.   In the style of many modern sculptures, we aimed to enhance the surrounding nature by incorporating it within the spatial structure.

shell-by-artechnic-architects-shell028.jpg

Description of mechanical system

For the house to be actually used, we paid the ultimate attention to its comfort and performance level.

With its classic status as a summer resort, many old villas in Karuizawa take on traditional styles, from the time when visitors arrived with the intention of staying for at least a month.  Little did it matter that a day or two had to be spent on maintaining the house, given the long sojourn.   With the advent of the Shinkansen, the high-speed railways, Karuizawa is merely an hour and 10 minutes away from Tokyo – visiting Karuizawa just for the weekend has become a norm today. A shorter visit calls for a shorter duration of maintenance.

shell-by-artechnic-architects-shell027.jpg

The central control system enables all mechanical and electrical equipments to be managed by three buttons. In addition, the biometrics lockage and security system will reduce anxiety and stress over house safety management.  The installment of the custom made floor-heating system minimizes the use of heat energy for avoiding the trouble of emptying drainage in cold regions.

shell-by-artechnic-architects-shell026.jpg

Furthermore, it is highly effective in mold prevention.  In addition, it works as a cold-draft blocking system which enables the luxury of enjoying a hefty amount of space with large openings.  The system integrates itself within the architectural form.

shell-by-artechnic-architects-shell031.jpg

Assuming future interior and equipment maintenances (including the window sash) for continual use, the frame is completely separate.  The building frame is assumed to assimilate with its surroundings with the passage of time.  To provide efficiency during maintenance, the concrete was exposed, finished with a penetrative sealer for concretes.

shell-by-artechnic-architects-shell032.jpg

Description of building composition

The plan was to build the villa around the big fir tree as the center of the site, with a row of pine trees as the main view.  Initially, we had planned to build a shell structure with three dimensionally curved surfaces, and the C shaped section was to surround the fir tree and the plan of the building resembled the letter J.

shell-by-artechnic-architects-shell033.jpg

In addition, certain parts were planned to hold double volume space.  Yet, going over the budget, construction method and finish, the plan was revised down to a shell structure of two dimensionally curved surfaces.  The J shaped structure is constructed by two different size oval cylindrical masses cut with curves.

shell-by-artechnic-architects-shell034.jpg

The straight part of J, a smaller mass connects to a curved part to J, a larger mass.  The top of the oval shaped building wall thickens by 350mm and its width continuously increases up to 750mm at both sides to meet the structural requirements.

shell-by-artechnic-architects-shell035.jpg

The free-curved lines appear on the edge, and the three dimensionally curved surface with a twist partly appears on the cut surfaces.  However the entire structure was composed by two dimensionally curved surfaces.

shell-by-artechnic-architects-shell037.jpg

The floor is built 1400mm above the ground, with the lower half of the shell structure protruding greatly towards the outside, supporting the terrace of the same height.

shell-by-artechnic-architects-shell039.jpg

All air and exhaust outlets are installed beneath the sash, letting air run outside through the terrace louver.  In addition, by devising unfixed windows, we tried to maximize natural ventilation (we haven’t arranged air conditioning in general parts). While at a glance, the oval shaped cylinder space might appear as wasteful use of space, the functional use of space is maximized by the installation of furniture in the lower half of the oval cylinder.

shell-by-artechnic-architects-shell036.jpg

shell-by-artechnic-architects-elevation.jpg

shell-by-artechnic-architects-section.gif

shell-by-artechnic-architects-illustration-of-air-conditi.gif

shell-by-artechnic-architects-plan.jpg

shell-by-artechnic-architects-site-plan.gif

shell-by-artechnic-architects-01-initial-sketch.jpg

Above: initial sketch of SHELL.

shell-by-artechnic-architects-02-3d-proposal-final.jpg

shell-by-artechnic-architects-03-3dproposalfinalwith.jpg

Above: final proposal of SHELL with three dimensionally curved surfaces.

shell-by-artechnic-architects-04-2d-proposal-variation1.jpg

shell-by-artechnic-architects-05-2d-proposalvariation2.jpg

shell-by-artechnic-architects-06-2d-proposalvariation3.jpg

Above: proposal of SHELL with two dimensionally curved surfaces in different variations.

shell-by-artechnic-architects-07-oval-cylinder-proposali.jpg

shell-by-artechnic-architects-08-oval-cylinder-proposali.jpg

Above: initial proposal of SHELL with oval cylinder shape.

shell-by-artechnic-architects-09-oval-cylinder-proposalf.jpg

shell-by-artechnic-architects-10-oval-cylinder-proposalf.jpg

Above: final proposal of SHELL with the reduced volume from previous proposal.

shell-by-artechnic-architects-11-completion-a.jpg

shell-by-artechnic-architects-12-completion-b.jpg

shell-by-artechnic-architects-13-completion-c.jpg

shell-by-artechnic-architects-14-completion-d.jpg

Above: the completion images.

Project title: SHELL
Architects: Kotaro Ide / ARTechnic architects
Assistants : Moriyuki Fujihara・Ruri Mitsuyasu・Takashi Mototani (former member) Kenyu Fujii
Collaborator: ManamiIde (designer of customized metal work)
Structural engineer: Naomi Kitayama / NAO
Mechanical engineer: Hiroshi Nakayama / TNA
Electrical engineer: Jyunetsu Satou / EPS
Constructor: Kenji Kusunoki / GIKAKU
Client: Mr.Kunimoto
Location: Karuizawa, Kitasaku, Nagano
Principal use: Private villa
Structure: Reinforced concrete
Foundation: Spread foundation

Building scale:

  • 2stories / Maximum height 6.45m
  • Site area: 1711.03㎡
  • Building area: 274.38㎡ (building coverage ratio 16.04%  legal max.20%)
  • Total floor area: 329.65㎡ (floor area ratio 19.27%  legal max.20%)
  • 1st floor: 267.80㎡
  • 2nd floor: 61.85㎡

Exterior finishes:

  • Roof and exterior walls: Exposed concrete with penetrative sealer finish
  • Roof and exterior walls (entrance): Exposed concrete with penetrative sealer and heat insulating paint finish
  • Openings: Steel and aluminum sash
  • Terrace flooring: Ulin flooring t=20mm with penetrative paint finish

Interior finishes:

  • Ceiling and interior walls: Expanded hard urethane form t=60mm with synthetic resin with vermiculite material spray finish
  • Ceiling and interior walls (entrance): Heat insulating paint finish
  • Ceiling and interior walls (double volume space): Plastered finish
  • Interior walls (a part): Teak plywood with oil finish
  • Flooring: Ulin flooring t=15mm
  • Flooring (entrance concrete floor): Concrete exposed-aggregate finish by washing with color paint finish

shell-by-artechnic-architects-shell025.jpg

  • Anonymous

    thats super cool

  • Nic

    Wow Sim City called and wants its axo view back (sketchup wants its material palette back too)

  • http://www.redbubble.com/people/ornamentandcrime ornamentandcrime

    The text is a little defensive – like the architect has been criticised heavily for this design.

    It’s strong concept and quite beautiful. Like a student design that actually made it through to construction.

  • vampire

    it looks so dark to me inside almost like a church

  • vampire

    can be dizzy walking along the wall, depressive living and sleepy all the time when u r trying to work and concentrate

  • Matt

    Great to see all those renderings used as a design tool in development and not just the slick finished ones. Note to dezeen. Seeing the plans and elevations stuffed down into this column format does little for understanding them. Perhaps the format could be wider when in the story or the images contain links to larger examples if they exist. Thanks

  • K-Nar

    Really insightful, Nic.

    Happy to see so many photographs- interior and exterior. Process models are great to see as well. Thoughtful project, and really quite beautiful.

  • Tami

    Amazing!

  • lolesle

    now this what we called architecture… “not that original”… but hey! they tried… and yes! well done!

  • GG

    this house is so beautifully designed and does make sense! i wanna live there!!

  • andy

    “Wow Sim City called and wants its axo view back (sketchup wants its material palette back too)”

    Badum-ching!

    nice little project realized though.

  • scruces

    very well done.
    An actual built project.
    Well diagramed and documented, showing conceptual evolution and designs process including entirely different design alternatives for the enclosure. Obviously a project for a real client, and not those “trawled” from student blogs with highly conceptual shelters/pavillions.

  • clayton

    simply beautiful. when can i move in?

  • gjo

    love it.. realistic, grounded, yet awesome.

  • http://. young

    the curve line, beautiful.

  • Pietro

    Amazing! Stu-pe-fa-cen-te!!!

  • patrick lehman

    I think the whole project is beautiful. But I wonder why the selling team felt it was necessary to present all that hokum about how easy to maintain it is, and how that informed the design. Cleaning the unforgiving glass and minimalist solid surfaces in that house will be quite a job. One reason gaudy hotels are full of patterns is because they are forgiving, and require less upkeep. So while I think the whole project is beautifully done, it’s sad that they had to drag in the ‘easy to maintain’ schtick. That house will be a slave driver. But I love it nonetheless.

  • http://www.urban.si Tomaz

    It looks great, but I can not get rid of the feeling that these are all renders!

  • one

    Bruce Guff revisited… ?

  • lana

    beautiful architecture
    bautiful interiores
    beautiful exteriores

    just beautiful

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    Love it, love it, LOVE it! I get so sick of architectural ideas that strive so hard to be “edgy” and “whimsical,” that such a clean (if retro) design as this is refreshing.

  • scarpasez

    Really fantastic villa…wow…architecture down to the details. I love the presentation of the design iteration as well. But the plan and section drawings are a tease! Bigger, please, would love to explore this design even further.

  • Ajua

    What happen if the tree dies?
    Make sense to build a house around a tree?

  • Carolina Casterella

    I definitely digg this!

  • scarpasez

    What happen if the tree dies?

    You, uh, plant a new tree.

  • Bovalova

    I love this !

  • Martin Rowley

    I feel this is the best design on Dezeen for a while.. It demonstrates a rare clarity of process and thought.. with some crisp detailing.. resulting in a fantastic space to live in. Still waters run deep :-)

  • Velma

    Nice One!!! John Lautner has an architectual child…!!!

  • g22

    i love it!
    reminds me of the masters:
    a little bit corb a little bit mies.
    nice work :)

  • pet

    It just became my absolute favorit. thubs UP

  • fahad

    Great, Very original. Love this kind of architecture pushing and evolving our industry.

    Shows that not everything has to be crappy Zaha/ Foster aka “Hollywood” architecture!

  • Rouan

    vampire Says:
    January 5th, 2009 at 1:09 am

    “can be dizzy walking along the wall, depressive living and sleepy all the time when u r trying to work and concentrate”

    As they explained with raising the entire building to minimize external maintenance – Its a VILLA, it’s not intended to be worked in. Its fine to be sleepy in a place where you go to relax if you ask me…

    Gorgeous building by the way…seriously huge fan of organic architecture. And what a headache it is to get it right!

  • choadbag

    Great to see some plans and sections!
    And what a nice surprise this house is :)
    Barberella, remixed by animists, I love Japanese design when they go off road a little, very quirky and original.
    I’d love to roll up, park a coupe deville outside and get deep with them tree spirits :D

  • http://www.odris.blogspot.com odris

    espectacular design

  • Patrick

    Looks like a Niemeyer in the end…

  • Luxury Larry

    Does anyone knows the owner? Introduce them to me so I can stay over in this oh so fab abode!!

  • …KrLoS…

    CONGRATULATIONS!!!! Great work……. :)

  • windbag

    Teletubbies Headquarters, nice, except the window frames which are a disgrace.

  • floyd landis

    Hmmm looks familiar, http://www.yesterland.com/futurehouse.html
    Disney and Monsanto really built it in 1957.

  • carolina

    mis felicitaciones excelente visión materialisada

  • eduardo

    they surely love Oscar Niemeyer!

  • neesha

    awesome architecture!!!!
    A simple concept giving amazing look and is habitable too….

  • suhailey farzana

    simply loved it!!!

  • Pinto

    Some ask why maintenance is discussed muchly. I don’t know, but it is important. Especially in a building that is not used much. A great deal of architectural beauties are all looks and no function. They look wonderful, but you sure wouldn’t want to live in them and you sure as hell would not want to be the one to maintain them. Beautiful/romantic things become nightmares very easily.

  • Rena

    Great work ! A brilliant project!
    It remins me “Environmental ” I think we are lack of these concepts in Hong Kong, how nice if our city plan to build something like this rather than ‘concrete jungle” ….

  • Claudia

    for me the house is awesome…but would look cooler if it had a lilo tree in the center…