Jordanék Music Hall by Menis Arquitectos

| 9 comments

squ_menis_music_hallrender.jpg

Tenerife architects Menis Arquitectos have designed a music hall in Torún, Poland.

menis_music-hall-alzado-lon.jpg

Two separate music halls, of 3000 and 1000 seats respectively, can be joined together to create one space for large performances.

menis_music-hall-section2_menis.jpg

The site is located on a plot of land between the medieval old town and a modern development.

menis_music-hall-section1_menis.jpg

The architects used white concrete for the exterior and red brick for the interior, which they claim is "a way of outlining the relationship between the traditional use of bricks, and the technology and modernity of new urban developments."

menis_music-hall_exterior_m.jpg

The design was the winning entry in a competition organised by the Municipality of Torún, which is one of the the candidates for the European Capital of Culture in 2016.

menis_music-hall-panoramica.jpg

The project is due to be completed later in 2009.

The information below is from Menis Arquitectos:

--

Jordanék Music Hall. Torún. Poland

The Jordanek plot is located between Torún’s old town, protected by UNESCO, and the new development area of the city. The Municipality of Torún wanted a building which, when inserted into a wider programme, could integrate the cultural and natural landscape. Half the plot is planned as a park since the proximity to the green area requires a large open space. On the other hand, the panoramic view from the river, quoted as the second “miracle” of architecture and landscape in Poland, must remain untouched therefore the height of the Music Hall must be as low as possible.

menis_music-hall-imagen14-0.jpg

The Music Hall provides a solution for the fusion between old and new and that is partly achieved through the construction materials. For the interior, bricks will be used which recall the façades of the old town. For the exterior, very clear, almost white concrete will be used, which in some place is  “broken” by cracks which reveal the interior coating. The façade reinterprets the traditional handicraft of the bricks and establishes a parallel between the tectonics of the city and the strategic situation of the plot.  The 2 colours - red and white – are also a way of outlining the relationship between the traditional use of bricks and the technology and modernity of new urban developments.

menis_music-hall-imagen15-0.jpg

Fernando Menis, the designer of the project, likes to explain the volume of the concert halls by describing the experience of eating an appreciated polish dish called Zurek. This is a traditional soup presented in a round bread, made into a bowl by removing the crumbs. In the building, the exterior skin stays rigid, while inside the fluid nature of the building accommodates different functions, similar to the different ingredients of the soup. It is through the cracks or holes made in this bowl that one can perceive the organic and continuous nature of the interior space.

menis_music-hall-imagen16-0.jpg

Regarding the programme, there is a particular solution which makes it possible to turn the 2 halls, of 1000 and 3000 seats respectively, into just 1 hall in the case of big performances. The building is therefore able to shelter different types of events and can adapt to a wide variety of situations.

menis_music-hall-planta-gen.jpg

MUSIC HALL JORDANEK, TORÚN, POLAND, 2008

PROJECT ARCHITECT: Fernando Menis
COLLABORATORS: Menis arquitectos - Karolina Mysiak, Sergio Bruns Benegas, Roberto Delgado Díaz, Pruden Arnau Orenga, Juan Alberto Bercedo Bello, Antonio Martínez Hernández and Juan Enrique Saiz Martín.

INSTALLATIONS: Milian Associats S.A
STRUCTURE: Martínez Segovia Fernández, Pallas y Asociados, S.A.
ACOUSTIC: Pedro Cerdá Lacaci

CLIENT: Municipality of Torún
LOCATION: Jordanek, Toruń. Polonia
TOTAL SURFACE OF THE PLOT: 7ha. Jordanek

TOTAL CONSTRUCTED SURFACE:

Concerts hall: TOTAL 6471m sq
Concerts hall+2 floors of underground parking: TOTAL 12085 m sq

| 9 comments

Posted on Tuesday, January 20th, 2009 at 12:42 pm by Rachael Sykes. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • chris

    great sections

  • http://allvishal.com/journal allVishal

    Quite nice. I’d love to see how the interior colours translate to real life when it’s finished!

  • http://www.3d-lab.co.uk Joe

    I love Menis’ constant relation to the landscape!!!

  • Anonymous

    reminds me of a cave…

  • David Klemmer

    Great floorplans and sections. Nice layout over all. The exteriour seems to be a bit too confusing in my opinion.

  • RJM

    Architecturally – YES

    Acoustically – NOOOOOOOOOOOOOO!

  • adam

    wow, now if the real interior can have that rough cave-like quality it is going to be realy remarkable

  • KJR

    The acoustical considerations described are quite breathtaking.

  • Joe

    I hope it sounds as good as it looks. (but I doubt it) I have performed in some beautiful halls that sounded awful. It is vital that the acoustics are the first consideration.