House RA by Ana Reis

Portuguese architect Ana Reis has completed a family house in Vila Nova de Gaia, Portugal.


The 2-storey home is characterised by white, clean-cut volumes arranged around an internal courtyard.


Photography by NG Photo.


Here's some more information from Ana Reis:


House RA

The house is for a young couple with two kids. The building volume, shape and location are the result of different restrictions from the municipality in terms of height, distances from the street and surrounding buildings. The programme is articulated within the available limits and around an internal courtyard. This allows the house to turn its back to the busy street, and shield its inhabitants.


Communal areas: living room, dining room and kitchen as well as some storage areas and powder room are located on the ground floor and directly connected with the protected garden.


Private areas: bedrooms, study and toilets are located on the upper floor. This internal separation of communal and private space is continuous with the buildings relationship with the public domain. The metal structure allows the absence of columns and big windows.


Clients: José Reis and Sofia Armelim
Architecture: Ana C Reis
Structure: Gestedi
Date: 2008
Area: 360sqm
Location: Vila Nova de Gaia, Portugal
Photography: NG Photo