Court of Sant Boi de Llobregat by
BAAS Architects

| 6 comments
More:

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-squ-duccio-malagamba_18840.jpg

Court of Sant Boi de Llobregat in Barcelona is a court house designed by Jordi Badia of Barcelona practice BAAS Architects.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-pedro-pegenaute_pg142_4.jpg

Vertical, white, concrete panels in different sizes are spaced irregularly along the facade. Above photo by Pedro Pegenaute.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-duccio-malagamba_250751-4.jpg

Three courtyards on the first floor separate the three courtrooms, while skylights filter light to the ground floor.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-duccio-malagamba_090268-4.jpg

Photographs by Duccio Malagamba unless stated otherwise.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-pedro-pegenaute_pg142_1.jpg

Above photo by Pedro Pegenaute.

The following text is from the architects:

--

COURT OF SANT BOI DE LLOBREGAT
BAAS. Jordi Badia

Distribution

The building is centred around three vertical bars separated by three courtyards on a plinth. Large skylights illuminate the ground-floor entrance hall. This hall acts as a focus point for all public areas and their vertical nuclei. The hearing rooms and the upper bars, one per room, of the judicial offices are situated on the plinth. Four areas in each corner allow access and communication for the public, judges, court workers etc. The civil registry office opens out onto the rear street, emphasising the important role it plays in the facade as a whole and the surrounding public area.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-eugeni-pons_baas-edpjsb-e0.jpg

Above photo by Eugeni Pons.

Façade

The concrete sheets are placed at different distances and inclinations, giving a certain dynamic feel (a court should appear agile and alive) to the building, while at the same time orienting and framing the visual impact. As a result, the image of the facades gradually changes depending on where you look at the building from: in perspective the building is opaque and solid, but as you get closer, it appears light and transparent, just as the justice system should be for the general public. The use of coloured glass in some parts of the building identifies some uses and favours the changing image of the square. On the rear facade, sun will filter through the courtyards, illuminating the concrete sheets from inside.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-duccio-malagamba_0398290.jpg

Surroundings

The court building will be the focal point of a new-build square housing several public buildings. The site clearly faces the square as the railway line to the rear cuts off any pedestrian communication. The square is connected to the centre of the old town by a boulevard, so the court building needs to be seen as an imposing landmark which balances out the town hall square. Hence the waiting area of the courtroom (the most representative space) overlooks the square.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-duccio-malagamba_480530-4.jpg

Structure

The exterior structure, very simple, based on the image of bars across a base, is intentionally distorted with the application of an uninterrupted façade – making the building uniform – with a markedly vertical component resulting in a monumental appearance and granting the character it deserves. This verticality is achieved through large white concrete panels, which filter vision from outside and maximise transparency from inside.

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-duccio-malagamba_188403-4.jpg

NAME: Court of Sant Boi de Llobregat

SITE: Sant Boi de Llobregat. Barcelona

AUTHOR OF THE PROJECT: Jordi Badia

Colaborators: Rafael Berenjena, Sergi Serrat, Marcos Catalán

EXTERNS COLABORATORS
Structres: Eduard Doce, arquitecto
Thecnical Architect: Francesc Belart
Installations: Consulting Lluís Duart

CLIENT: GISA.Departament de Justicia. Generalitat de Catalunya

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-facades_sant-boi-court.gif

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-section_sant-boi-court.gif

court-of-sant-boi-de-llobregat-by-baas-architects-site_sant-boi-court.gif

  • http://teillu.blogspot.com Teillu

    An awesome work from one of the forthcoming greatest spanish teams!

  • quinton

    i love masculinity… and this is a masculine design!!! top marks x

  • One

    I actully like that this building does not have a classical ‘front’ which often diminish freindlines of a court building.

  • windbag

    .
    Barcode architecture, which has become so popular in recent years, has always had some sort of “classic” feeling that helps blending the facades to the surroundings.
    In this occasion, even though the architect doesn’t do much to solve the detailings of the building, the overall result is quite acceptable, mostly thanks to the inehrent
    quality of this way of treating the surfaces.

  • g

    probably one of the most successful applications of this facade approach that i have seen – very nice. The depth really makes it feel sculptural and substantial…

  • alberto stocco

    remember me a project of Carlo Scarpa to Vicenza
    excellent job