Jönköping – Västra Kajen by Tham & Videgård
Hansson Arkitekter



Stockholm practice Tham & Videgård Hansson Arkitekter have won a competition to design a residential project in Jönköping, Sweden.


The project incorporates two, six-storey buildings located on the quayside (Västra Kajen means 'western harbour').


Slatted, wooden facades with large openings for terraces diffuse the light and separate apartments from the external environment.


Apartments are organised around a central stairwell and each has a double-height, outdoor terrace.


These are created by shifting the balconies on alternate storeys.


Here's some more information from Tham & Videgård Hansson Arkitekter:



Invited competition, first prize.

Two six storey housing blocks located on the quayside in central Jönköping, Sweden. The facade, a wooden trellis, has been perforated with large openings which dissolves the scale.


The concept is to create attractive housing on one of the best sites in Jönköping, with a low energy, ecological perspective as the starting point. All the apartments are built around a large vertical illuminated stairwell. Most of the apartments are located in the corners, providing good light and view opportunities. 
 An outer layer of terraces provide all apartments with outdoor spaces. By shifting the terraces every second storey, double-height spaces are created. A grid of wooden trellis diffuses the light and creates a buffer zone between inside and outside.


Architects: Tham & Videgård Hansson Arkitekter.

Responsible architects: Martin Videgård Hansson and Bolle Tham.
Collaborator: Eric Engström, Mårten Nettelbladt, Helene Amundsen, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Andreas Helgesson, Dennis Suppers, Anton Alvarez.

Client: Vätterhem and Riksbyggen.


More Dezeen stories about  Tham & Videgård Hansson Arkitekter:



Humlegården apartment


Top lamp


Tree hotel


Kalmar Museum of Modern Art

  • Boo

    OK, better than average boxes, but would you live in one?

  • vortekxt

    Can anyone say SANAA Zolverein School of Management (or Sou Fujimoto N-House for that matter)? – because these guys sure can…

  • ste

    i really dont like the floorplans… and the whole concept can be concluded like “lets take a normal box and add a spicy elevation and some funky outer skin”…

  • joker

    reminds me of a design proposal i did recently, even had to an identical facade system and was also next to water… eerie… lets hope mine is as successful!

  • ActOne

    It does remind me another project, Poli House, in Chile, in fact, it is almost the same concept, but bigger

  • Mats Davidsson

    Unfortunately the project will not be completed with the facades and balconies presented in the winning proposal.