Kindergarten Sighartstein by
Kadawittfeldarchitektur

| 9 comments

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-1.jpg

German practice Kadawittfeldarchitektur have completed a kindergarten in Sighartstein near Salzburg, Austria, clad with metal elements designed to look like blades of grass.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-5.jpg

This green ornamentation shelters the upper floor of the two-storey building and is made of powder-coated aluminium.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-3.jpg

The building houses a kindergarten on the ground floor with access to the gardens and floor-to-ceiling windows.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-4.jpg

A crèche is on the first floor, sheltered from bright sunlight by the external cladding.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-7.jpg

The staircase and hall have a green, natural-rubber floor and are used as multi-functional, shared areas.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-8.jpg

Photographs are by Angelo Kaunat.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-9.jpg

Here's some more information from Kadawittfeldarchitektur:

--

Kindergarten Sighartstein – Can you hear the grass growing?
BRIEF A kindergarten integrated into the landscape like a chameleon (including a crèche) for 4 groups

ADDED VALUE Genius Loci – the first impression of this place in the midst of green meadows and fields leads to the concept of the built playground. The elevated and abstractly stylized “grass” facade of the cubic building brings a certain harmony to the volume as well as an identity and orientation for the kindergarten.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-12.jpg

The inner organization follows the logic of use: kindergarten groups have open access to the gardens while the crèche groups are kept safe in the floor above. The mid-point of the building is the multifunctional “interactions space” - a public communication area located at the intersection between functions.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-11.jpg

Spatial dimension of the ornamental facade

Situated on the periphery of the site of green meadows and fields, the first impression of the construction site provided the idea for the sculptural facade by way of an elevated grass turf. The oversized "grass blades" communicate the building’s unique identity and provides an orientation marker for the kindergarten. The stylized grass blades are not only ornamental, but also act as a continuation of the landscape theme – namely, the staccato row of spruces visible at the meadow’s edge or the branches of the neighboring leafy trees. The resulting scenic correspondence takes place not only in the building volume itself but also in the structure noticeable from within.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-2.jpg

The flat roofed two-story cubic building optimally distributes the functions of a kindergarten. On the ground floor, one finds the space for the kindergarten groups - with direct access to the garden. The crèche is accommodated in the protected upper story. In the crèche, an expandable third space has been made possible through a planned reallocation of the space. The core of the building is a multi-functional hall – a communicative center for children and caretakers, used as a junction for various functions: a space for shared activities and an alternative space for bad-weather activities.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-17.gif

Coloring

The space of the kindergarten, over the course of time, will be filled with colorful children’s things, furnishings, materials and first works. Thus, we consciously reduced the color spectrum to the single tone variation of ‘green grass.’ The multi-functional space unfolds itself in the building interior. Various shades of green take up the grass theme to define the individual areas.

The group rooms are lined up along the south side with direct access to the terrace and garden. The group rooms are comprised of two units – each with a wardrobe, sanitation area, and a storage space located in between the hall and the group areas. To the east are additional rooms such as the personnel area, administration, quiet room and mess hall.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-16.gif

Color Concept

As the kindergarten is the first station of education, we have chosen green as the ‘color of life, youth, and spring.’ The psychological workings of the color green play an important role: Green is a color that calms and harmonizes. Green enhances qualities such as helpfulness, endurance, tolerance, and contentedness. In color therapy, green is viewed as a neutral healing color that balances without causing bodily pain or counter-reactions. It creates a space for gathering energy and promotes regeneration. In earlier times, the color was one of the most favored for living rooms and salons. Blackboards in schools are green because the color is easy on the eyes and serves as a contrast to other colors, allowing one thus to better concentrate on the essentials. Green conveys the notion of freshness and youth, but also immaturity. It’s not for nothing that the root of the word ‘green’ lies in the old Dutch word “groen,” meaning grow and flourish.

Green as the stage of childish curiosity: CAN YOU HEAR THE GRASS GROW?!

Children learn by playing – and when they can do this in a relaxed atmosphere, quiet and fully concentrated, we lay the foundation for every form of learning later in life, for the concentration that is so essential.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-15.gif

Light + Nature

The floor-to-ceiling glassed-in ground floor invites nature straight into the building by lighting up the group rooms with plenty of sunlight; whereas the window openings of the upper level behind the ornamental facade create a completely different lighting and provide the youngest users of the crèche with an atmosphere of nurturing shelter.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-14.gif

Approval

The feedback thus far from the educators and the community itself has been extremely positive. Since the handover at the end of March, the kindergarten has been used by the children and the hall, including the large free-standing staircase, has been played on extensively – proving that the natural rubber floor covering serves its purpose well. Those who were initially skeptical and critical of the choice of color are now enthusiastic supporters of it, even the municipal director.

Next to the illustrated cardboard house, there are many further illustrative works of how the architectural structure of the house is played with.

kindergarten-sighartstein-by-kadawittfeldarchitektur-13.gif

Location: Sighartstein, Land Salzburg (AT)
Builder: Township Neumarkt am Wallersee
Realization: 2008 - 2009, Public competition 2003, 1st prize
Building Volume: NGF 830 m2, BRI 3.665 m3
Construction sum: 1.2 Million €
Photographer: Angelo Kaunat, Salzburg

Construction:
Reinforced concrete building

Cladding:
thermal insulation composite system
low-emission and noise control glass in windows
and post-and-beam contruction
exterior sunscreen in the color of the thermal insulation composite system
curtain wall powder-coated aluminum ornament
greened flat roof / extensive vegetation layer
sun panels on the roof area

Planer:
kadawittfelarchitektur
Aureliusstr. 2
Aachen, Germany 52064
Project Manager: Arch. DI Kerstin Tulke
Deputy Project Manager: Arnd Schüle
Public competition: Oliver Venghaus, Sebastian Streckel

Builder:
Township Neumarkt am Wallersee
Hauptstr. 30
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Contact: Dr. Reinhard Feichter,
feichter@neumarkt.at, Tel.+43 6216-5212-27

User:
Township Neumarkt
Sighartstein
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Manager: Daniela Rogl

Tenant:
Krabbelstube
Neumarker Bürgerinnen Service
Hauptstr. 27
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Manager: Karoline Schwarz

  • nick the greek

    The stair is beautiful-nice to see some people in the photos too. On another note, whose job was it to come up with the practice name? Kadawittfeldarchitektur!!??!!

  • Tyler

    Beautiful clear space, and such a clean whimsy. It just makes me smile.

  • nombre

    klaus kada + gerhard wittfeld + architektur

    sounds logic, but not that practical …

  • Indi

    Nice building- and photgraphed inhabited! From the language that brought you compound nouns that stretch into next week it’ s not such a bad name.

  • yimyim

    Kindergarten?!…mmm.
    See Tezuka Architects, Tokyo Kindergarten. A better example of maintaining a wonderfully clean finished aesthetic while still achieving a very textured, loveing building that the children can own. Here, not so much.

  • yrag

    Playful & practical. Nice job.

  • niloufar

    the building is so cool! very good concept and related to the nature sorrounded.i wish i was child again ….

  • Aaron

    Sin duda es un diseño que ilustra la arquitectura contemporanea dando otro significado al area donde se localiza, el color ,la forma todo en si es una fusion hermoza

    felizidades alos arquitectos encargados

  • silvia

    Soy maestra jardinera en Argentina. Pero con instituciones así quiero volver al Jardín! Maravilloso. Tan diferente a los míseros espacios con los que contamos para trabajar con los niños… Sin duda el espacio cuenta con una "limpieza" y una apertura tal que debe resultar muy interesante plantear propuestas educativas a los pequeños desde ellas.