Sapphire Gallery by XTEN Architecture 2

| 6 comments

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-1.jpg

Los Angeles practice XTEN Architecture have completed a gallery perched on top of an art collector's house in Los Angeles.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-10.jpg

Called Sapphire Gallery, the project involved creating a space to display the owner's private collection of artwork that could also be used for family activities.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-9.jpg

The extension is elevated to allow for parking, a play area, and space for parties and projections underneath.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-8.jpg

The structure was built in a factory and assembled on site in one day.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-7.jpg

More information about the project in our previous story.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-2.jpg

Photographs are by Art Gray.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-3.jpg

The following text is from the architects:

--

Sapphire

Residential Gallery Addition to Private Residence, Los Angeles, California

The Sapphire Gallery is a residential addition designed to display a private collection of contemporary art while also providing for a home office with views to the surrounding hills.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-4.jpg

The owners’ collection includes work by the artists Gregory Crewdson, Uta Barth, Tomoroy Dodge and the video artist Jennifer Steinkamp, and they expressed interest in a new building that would be more than just a container for their expanding art collection.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-18.jpg

The new building would have be multivalent; with suitable spaces for the artworks, but it would also have to be open to the views, provide for various domestic program spaces, and create a compelling new focal point for the approach and entry to the residence.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-15.jpg

The new structure is grafted onto the circulation spine of the existing house and lifted off the ground to provide a minimal footprint.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-14.jpg

Freeing the ground plane creates a new multi-functional hardscape/landscape area for the family that they use as carport, children's play area, for art parties and video projections.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-6.jpg

A structural system of lightweight braced frames was developed. They were factory built and assembled by crane in one day.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-17.gif

These trusses rest upon moment frames that clear span the open ground plane in the perpendicular direction, and the floor and roof diaphragms are infilled with typical 2x wood framing.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-16.gif

The system proved to be a remarkably simple, flexible and cost-effective way to achieve the program parameters of the project.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-13.gif

The remaining details are simple and direct: casement windows, quartz pebble flooring, steel stairs and railings with perforated panels, infill walls of gypsum board with floor to ceiling pivot doors, full height glass with a ceramic coating for UV and solar protection.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-11.gif

An array of photovoltaic cells on the South facing sloped roof produces an average of 15kWh per day, enough to supply all the energy for the new building with a surplus directed towards the main house.

sapphire-gallery-by-xten-architecture-2-12.gif

More about XTEN Architecture on Dezeen: 

.

150-sapphire-gallery-by-xte.jpg

Sapphire Gallery

  • kathleen

    where is all the ornamental stuff, that was in the rendes?

  • ste

    good question… but its a nice example about the difference in spatial qualities with or without those kind of filters on the windows… actually the pics from the inside looks where nervous to me… i dont liek the diaganal structures in this case and the contrast between white structure and green surrounding worked so much better with the ornaments! they space felt much more intimate…

  • jh

    paintings love the sun

  • GALGAL12345

    JUST AMAZING!!

  • RE: JH

    looks like in the plan the opaque wall is south facing. i don’t see much direct sunlight either.

  • Akram Choudhry

    Wow..Looks great