Emporium by Sergio Calatroni Artroom

| 9 comments

emporium-by-sergio-caltroni-top.jpg

Italian designer Sergio Calatroni has completed the interior design of Emporium, a fashion store in Tokyo.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-01.jpg

The store features a series of free-standing, slanted walls, which can be moved to change the layout of the store.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-03.jpg

Here's some info from Calatroni:

--

Emporium shop project Tokyo, Japan

Text by Sergio Calatroni

The Emporium Shop of Tokyo is organized as a select shop dedicated to the young fashion which grow continuously in Japan. The shop needs a new display scenery.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-11.jpg

Single enviroment of 220 square meter is organized with 4 principal paths who start from the shop window which gives a total view of the shop interior.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-04.jpg

The paths are the result of the position of several movable slanted walls, some of the wall have different thickness to serve as a cloth stand or merchandise display.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-05.jpg

The wall doesn’t arrive untill the ceiling and the free spaces are left for the interventions by different media as, graphism, photography, art, video etc. The type of intervention will change sincronized with the change of the season’s collections.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-06.jpg

The showing zone are created by the wall wave at the inside and outside of the walls, the spaciality is always differents, dipends of theirs torsions. That creates the sense of course like the labirinth who let the public to discover the marchandises.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-07.jpg

All the employed materials for the commercial space are the combination of naturals and syntetic materials with the effect of the particular textures. The wood are the mixture of precious and not precious wood, and them aspects are left in the natural way.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-08.jpg

All the furnitures untill the small accessories are designed customized. The cashier is a geometrical solide with mixed-materials, and are composed by various modular and movable elements between them.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-09.jpg

The techinic of the illumination exploit the most recent technology which regulate the light effect by the computer programming.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-10.jpg

The inspiration of this shop design is to obtain the selling place with the flexible and interchangeable scenary from time to time, by the shift of wall-display and the redecoration summary of some elements in order to charecterise strategically the Emporium.

emporium-by-sergio-caltroni_emporium-11.jpg

| 9 comments

Posted on Tuesday, June 30th, 2009 at 1:21 pm by Ali Morris. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • gab xiao

    ETTORE SOTTSASS WITH A COLOUR SPLASH BY KAWS. SHOULD BE INTERESTING TO SEE SOME RAGS ON THOSE HANGERS. 1990’S ARE TOO CLOSE TO RESURRECT THEM

  • morgan geist

    .

    Hello this is Morgan

    This is almost an exact copy of the Comme des Garcons space in Tokyo but with colour and patterns…

    mg

  • J

    Hello Morgan,

    Can you show us some pics so we can see for ourselves? It’s so easy to say something without visual proof.

    J

  • scruces

    Super Sweet – very original work

  • morgan geist

    .
    Hello this is Morgan.

    Hello J,

    Here are the best pics I could find online, of course its different when you are inside.
    http://www.flickr.com/photos/maurizio_mwg/2515785537/
    http://www.flickr.com/photos/murphyandlu/2316007006/
    http://www.flickr.com/photos/kummi2006/2397216818/
    http://www.flickr.com/photos/keik-t/912575344/

    A definite influence on the Emporium space.

    .
    mg

  • scruces

    Hmmm.
    Not convinced.
    Just because the walls are similar – in the form of an inverted and truncated eliptical cone does not make the project an ‘almost exact copy’.
    CDG, based on the few images I’ve seen, is still somewhat lacking and wanting.

  • Morgan Geist

    .
    Hello this is Morgan,

    Dear Scruces,

    Once you have visited both spaces and felt how the volumes are used, then come back, we have a cup of tea and discuss it.

    till then,

    mg

  • Miyuki

    Against Morgan Geist

    We have done slanted wall in 1992 for Fujitaka Restaurant in Milan , befor Comme des Garcons. Please look at this Link.

    http://www.sergiocalatroni.com/Pages/11-Commercial/com_fuji.html

  • binna

    It is not exactly copy because I saw Comme des Garcons. The slant wall would be similer but this interior feature already use many interiors.
    Therefore Morgan cannot say it is exactly copy.