Sansaburu Kindegarten by VAUMM

| 15 comments

sansaburukindtop1.jpg

Basque architects VAUMM have completed a kindergarten at Eibar in Gipuzkoa, Spain (via yatzer).

sansaburukind7.jpg

The locations of the classrooms has been designed to catch natural light depending upon the position of the sun and the nursery timetable.

sansaburukind11.jpg

The building's two wings surround a central courtyard.

sansaburukind12.jpg

Photographs are by Aitor Ortiz.

sansaburukind10.jpg

See our earlier story about VAUMM's town hall and pelota court at Arribe Ataio in Navarra, Spain.

Here's more info from VAUMM:

--

Sansaburu Kindergarten and parking.
2007-09. Eibar. Gipuzkoa. Spain

Settled down on north and west side, the building opens towards the south and south-east, the most open and furthest direction from the walls, batters and staircases that give shape to the park.

sansaburukind4.jpg

The diagram of arrangement works out in both floors, the entrance from north face of site and from there, the different elements are organized in two arms, hugging the court.

sansaburukind9.jpg

The classrooms are thought to catch the sunrise, within the timetable of the nursery school. The inside of the building is thought to children´s scale. Corridors´ and classrooms´natural light is through the windows at ground level, letting to admire the outside.

sansaburukind8.jpg

The internal cladding colours are warm and alive, and they give the nursery school a ludic character, that goes beyond the interior through a random arrangement of spaces in façade and the use of colour in the balcony towards Sansaburu Street and entrances of building.

sansaburukind3.jpg

The random arrangement of the lamps in the front entrance above the tramex-made closure works as a building lure.

sansaburukind6.jpg

Building: Kindergarten and parking
Place: Sansaburu street 2. Eibar. Gipuzkoa.
Client: IMESA S.A.
Office of architecture: VAUMM Architecture and urbanism

sansaburukind5.jpg

Colaborators during the competition: Amaya El Busto Saenz
Colaboratos during the Project: Sonia Diez de Gereñu - student - Ainoa Errazkin - student .
Installations: INCONOR Ingenieros Consultores.
Constructor: FONORTE S.A.

sansaburukind2.jpg

Estimate: 2.098.319 €
Parking area: 3.242 m2.
Kindergarten area: 1.227 m2.
Playground area: 715 m2.

sansaburukind1.jpg

  • Laurent

    Well, this looks very much like a prison in my eyes… The steel mesh, the closed courtyard with overlooking balcony.. Maybe for the most hostile and likely to escape children? Maximum security facility.

  • Sim

    The wire netting thing reminds me of a prison, and … SILENT HILL! (//smirk)

  • http://- Olivier

    … owmygod! How long is this yellow green trend going to stay around :( It gives me alotof stress!

  • DanArch

    The architecture and the materialisations in general are done with care and interest. Remember that budgets are often limited and they came up with some nice features.
    But…Where are the children and their stuff? Where’s the fun? The images only show some corridors without much space or corners for kids to make their own. Little room for exploration also with these long vista’s and voids. In that way this look like a rather traditional building with long corridors and small rooms. The one image that seems to match the kindergarten function is the play/classroom, which could’ve been taken in practically any kindergarten.
    Maybe the choice of pictures?…

  • ste

    well i cant see the “prison-problem”… the materialisation and detailing is well done imho! the steel mesh is a bit hard but i guess used by the kids and teachers this can be funny places finally… but i seems to lack the good ideas in a larger scale! when it comes to rooms/spaces this is very boring! no innovations at all… the rooms where the people will spend most of there time – the classroom – are standard

  • Xit

    Kindergarten Block H, lights out !

  • Rajeev

    This looks like a Jail.

    Feels like it, except for some color.

    I wouldn’t like to go to this kindergarten.

    Oh..My..

  • mcmlxix

    Years ago (and it’s probably still true today) there was much being made of how music (particularly Baroque music) positively impacts learning.

    I wonder how architecture impacts developing minds. Does rhythm, pattern, symmetrical balance, harmony, etc with or without small interjections of contrasting disrhythm, imbalance, ect aid in visio-spatial, mathematical, or linguistic development?

    Is this structure (as well as similar trends) the architectural equivalent to atonal music? Does it help or hinder?

  • http://jjohnson.carbonmade.com Jeremiah

    All jail allusions aside (that ground has been well covered above), why was so much design attention paid to the circulation spaces? The single photo of a classroom tells me they didn’t spend much time thinking about the actual learning environment. With classrooms like that the rest seems pointless anyway… This happens far too often in educational design.

  • windbag

    .
    poor, poor kids.
    to start their relations with school in a building that so dramatically recalls the alienation of a hopeless future.
    that’s so unfair.
    leave the children alone!
    poor poor kids.

  • bautz

    Poor kids…
    PS:
    metal grids usually break kids’fingers.

  • michal

    i don’t get the garden – no tree, no grass, no sand… i have a son and one of the most important activities for him is to explore and play in the garden. now here the kids dont have many thigs to explore or play with… maybe beat eachother up?

  • jc

    why is it that schools always look so much like institutional prisons, at least in a kindergarten I would hope for something a little more gentle both in shape and color, don’t get me wrong i think colour is geat but I do wonder if these designers really consider what the building is used for?… those stairs look scary

    Here’s another recent example

    http://www.dezeen.com/2009/06/29/d-dinis-secondary-school-by-bak-gordon/

    Both interesting buildings but for places required to nurture learning? Bright frantic colours hard edges and impersonal spaces-no wonder kids hate going to school.

  • Dave

    It definitely has a prison/psych-ward vibe, with the colors doing nothing in an attempt to bring life to the spaces. It all feels very hard and cold to me. The lights make no sense. Add some weight lifting equipment in the courtyard, put some bars on the windows, and turn it into a local jail.

  • http://www.stepienybarno.es/blog/ stepienybarno

    A really nice Kindergarten. Excellent project!