Note by Case-Real

| 7 comments

note-by-case-real-03a.jpg

Japanese design firm Case-Real have completed a boutique with two façades in an old tenement building in Oita, Japan.

note-by-case-real-01.jpg

The existing facade was deemed inappropriate for the boutique but could not be modified, so the designers created a second glass shop-front behind it.

note-by-case-real-02.jpg

The two façades are separated by a strip of dark grey pebbled flooring.

note-by-case-real-04.jpg

Photographs are by Hiroshi Mizusaki.

Here's some text from the designers:

--

NOTE (A boutique)

Project : NOTE (A boutique)
Design : Koichi Futatsumata (CASE-REAL)
Site : Oita, Japan
Floor area : 60㎡
"The second facade" - A project in a tenant building facing a downtown street. This district faces an external common passage and its frontage is divided in two. To keep the image  of the brands treated in the boutique and to form the image of the boutique itself, the outside wall design of this building was not appropriate. And as usual any treatment cannot be given.

note-by-case-real-06a.jpg

A new outer wall is constructed inside of the lease line as a new shop facade.  Therefore, the earth floor 'Doma' becomes the outside when the shop opens even when it is in the lease division.  The new facade ran straight looking at the depth of the opening divided in two is finally, emphasizing the existence of the shop with a moderate sense of incompatibility to this space.

  • Juampi Z

    Nice concept! A facade inside of the other. Like a “mamushka” shop jaja!

  • http://www.unruly.ca Katy

    I dunno. I find this just punishingly minimal.

  • eugmir

    Seems like a long way to say “they offset the front to better present their shop”

  • gab xiao

    a mere powerful lesson in storefront architecture. introducing the storefront display through a second frame/engawa adds up to the ‘teasing’ effect of the actual interior. very beautiful.

  • Tom Mills

    I like the sparseness and the finishes look particularly nice. Can’t help but wonder if the pebbled interlude should be omitted which might then suggest a cavernous quality? By the same token I presume it functions to merely differentiate between street and shop. In any case, I like the solution a lot.

  • http://www.coroflot.com/hariyanto_dk hary singapore

    sexy…

  • tanya telford – T

    I really like this, seems like it successfully works “new” & modern with “old” & historical, also really like the element of surprise and contrast & I think its a great solution re: the original facarde of the building. Really nice concept.