Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS Arhitekti

Slovenian architects OFIS have completed a combined office, warehouse and shop on an industrial estate in Skofja Loka.

The architects took on a plot that already had planning permission and adapted existing plans.


They also had to employ the services of a construction company already contracted to build on the plot using a pre-selected concrete prefab system.


The building, for a company that makes safety equipment, is finished in concrete, glass, metal and polycarbonate.

More Dezeen stories about OFIS Arhitekti:

Farewell Chapel
6x11 Alpine Hut
Student apartments
Dot envelope
Lace apartments
The Ring
Jaroslavska Square
Tetris Apartments
Hayrack Apartments

Photos are copyright Tomaz Gregoric.


Here's some info from OFIS:


Office, Store & Shop Concrete Container

Project start: 2007

Construction start 2008 / 
Completed 2009

Navigation: Trata, Skofja Loka, Slovenia

The site plot is in the industrial area of Skofja Loka, Slovenia. Client bought the site in industrial zone together with constructional permit plans.

The building dimensions are 35 x 22.5m and 11,50m in height.

Furthermore contract included executive Construction Company for entire industrial zone with their system of prefabricated concrete system with ready made openings on each elevation.

The project task was to merge a program inside the given volume and redefine existing elevations. The existing sections had to remain the same.


A client’s company produce and merchandise safety equipment and devices which had to be stored in the 2/3 of the volume.


The program was defined and inserted into 4 divisions following functional demands: Offices – storage loading – central storage – storage with attached loading.


The project scheme incorporated storage for goods of different sizes with loading areas, store, offices and classroom for lectures of safety.


The elevation cuts break the functional façade grid and reinstate flowing concrete elements in between translucent screens; Offices with transparent double-glazed façade, storage spaces with semi-translucent polycarbonate elements and two openings on the back as loading dock doors.


Materials are polished concrete, glass, metal and polycarbonate plates.


Main data:

Location: Trata, Skofja Loka, Slovenia
Type: storage
Client: private


Site area: 2500m2
Bldg. Area: 780m2
Gross Floor Area: 1.080m2
Store: 75m2
Offices: 150m2
Lecture: 150m2
Storage: 705m2
Coverage Ratio: 32%
Gross Floor Ratio: 23%


Structure: reinforced concrete - prefabricated
Height: 11.70 m
Budget: 180.000 EUR
Exterior Finish: polished concrete, glass, metal and polycarbonate


Completion period: September 2009

Project leaders: 
Rok Oman,
Spela Videcnik
Project team:
Andrej Gregoric, 
Katja Aljaz,
Janez Martincic,
Magdalena Lacka

Photos @ Tomaz Gregoric

Above: elevations


Above: program diagram


Click on below plans for larger images.