Universidade de Évora Art and Architecture
Faculty by Inês Lobo and Ventura Trindade

| 8 comments

Photographer Leonardo Finotti has sent us his pictures of a college in Évora, Portugal, housed in a former pasta factory refurbished by Inês Lobo Arquitectos and Ventura Trindade Arquitectos.

Refurbished for the Universidade de Évora, the project involved removing more recent annexes from the original buildings, reconfiguring interior spaces and adding new infrastructure.

Structures originally used to shelter railway platforms have been re-appropriated to join separate buildings together.

Workshops, a cafeteria and new courtyard space have been added and new furniture installed.

The original structure was built in 1916 for the Alentejo Milling Society and became a factory making pasta in the 1970's.

Here's some more information from Ines Lobo Arquitectos

--

Refurbishing of the Art and Architecture Faculty, Évora University
2006 | 2008
second stage under construction

1916 . 1970

Seen from a distance from the historic centre and the approach in direction of the old Leões factory allows one to understand that, oddly enough, its principle value consists of its excessive volume that is imposed abruptly on the plateau.

Buildings designed around the machines they would house, and not around people, in physical or transcendental terms, who are reduced to mere operators, workers, simple cogs in the machine.

Original programme - Built in 1916, the Alentejo Milling Society became the Leões pasta factory in the 1970s.

2006 . 2009

A partially occupied but machine-less building, appropriated by man. Spaces that, due to their versatility and relationship with the territory, became places for teaching.

New programme - University of the arts, department of visual arts and department of architecture

[-]subtraction

The annexes that were not part of the original construction were removed, as were all provisional construction inside the building. The spatial nature of the buildings became clear.

[+]addition

A building is added that substitutes the annexes, thus configuring the courtyard afresh, with associated workshops, a cafeteria and a lean-to. Other infrastructures were added to the existing spaces, which provide the necessary facilities for teaching, and extra furniture.

[re]utilize

With increasing knowledge of old industrial spaces and systems we find some of the strategies to reuse in the construction of the schools. First are the large coverings that protected the railway platform and other loading and unloading areas, which could hardly contrast more in their delicate lightness with the enormous mass of the constructions.

Now re-introduced, it shelters teachers and students instead of products and raw materials, constructing the meeting place of the school ensemble, it outlines the main patio establishing a visual relationship between all the spaces of the ensemble, whose central open space is an unexpected green field which is reminiscent of university campuses, until then so distant from this context.

This body connects the different elements at the same time as it constructs the School space, a large and elongated atrium, a kind of backbone that allows bodies that were previously isolated to function once more, becoming part of a single structure.

FICHA TÉCNICA

ARCHITECTURE
inês lobo arquitectos lda with Ventura Trindade arquitectos lda

Inês Lobo . João Rosário . Gilberto Reis . Pedro Oliveira . Julia Varela . João Vaz . Sérgio Pereira . Rafael Marques . Emanuel Romão . Filipe Soares . Sónia Ribeiro

João Maria Trindade . Chiara Ternullo . Nuno Marcos . Lourenço Van Innis . Filipe Carvalho . Filipe Nunes . Nélson Rodrigues . Bruno Banha . Rita Figueiredo

STRUCTURES
Pedro Morujão, ADF Engenheiros Consultores

HYDRAULIC INSTALLATIONS
Marta Azevedo, BETAR Engenheiros Consultores

ELECTRICAL INSTALLATIONS / TELECOMMUNICATION AND SECURITY
Ruben Sobral

HEATING, VENTILATION, AIR CONDICIONING, RENEWABLES, THERMICS AND ACOUSTICS
Guilherme Carrilho da Graça, NATURALWORKS

LANDSCAPE ARCHITECTURE
João Gomes da Silva , GLOBAL Arquitectura Paisagista

PROJECT REVISION/MEASUREMENTS/BUDGETTING
Rui Prata Ribeiro, Rui Prata Ribeiro, Lda . Serviços de Engenharia

PHOTOGRAPH
Leonardo Finotti

  • elisabete

    I’m from Évora, and live very close to that university and just want to say one thing:

    I hope that this building has a good system of air-conditioning, because I know very well as the high summer temperatures in this region and the metal roof is just warm up quickly and make the rooms warm. Very good for the winter, not so good for the summer where the temperature averages 40 degrees Celsius.

    But i’m not an architect, so this is just my opinion.

  • http://nad0rp.deviantart.com/ Alex Prodan

    i really like the open space …it feels very airy … it’s nice that looks nothing like an ordinary school…

  • kingmu

    Elisabete has some very good points.

  • bueso

    nice design ..but the rain will make noise in the winter too !

  • Bruno

    Come on guys, you know that the roof is insulated. Either way didn’t like it, not really my cup of tea

  • Kate

    Looks a bit like SCI-arc…

  • sandeep

    i really liked there floating exposed concrete staircase.

  • DMV

    I really like it! Can just image going to school there. such influential architecture for a traditional city like Évora… Light structure and really nice spaces for an architecture university. lucky students.