MON Factory/House by EASTERN Design Office

| 17 comments

Japanese architects EASTERN Design Office have completed a house punctured by circular holes in Gojo, Japan.

Called MON Factory/House, the building has 26 holes in its concrete exterior, forming a cross-shape on the facade and extending down the house's sides.

Designed for a craftsman making crests for clothing, the residence comprises a workshop, living room and bedroom with two courtyards in between.

The single-storey house is elevated three metres from the ground, with space for a car to be parked underneath.

More by EASTERN design office: Slit house

Photographs are by Koichi Torimura.

Here's some more information from EASTERN Design Office:

--

MON Factory/House

"House with Crest"

The holes are lined up on a cross shape. The hole is made on the architecture like the perforated line. This architecture is "House with Crest".

A light that penetrates into the architecture always moves and never stays. It is a symbolic spectacle. A light that goes through the hole is projected in a circle shape, moves unlimitedly, and never stays. Occasionally, it disappears, and it appears.

The site is located in Gojo, Kyoto. It is in a block of the typical division of a traditional residential area in Kyoto. The site faces the busy street of 4m in width on the west side. The backside of the high-rise buildings of 45m line up on the east side of the site. The neighbor houses are closely built in the south and the north of the site.

We "lift the one-storied house to the sky" to create calm interior space. It is lifted to 3m in the sky. The space under that is lent as a parking lot.

The one-storied house lifted to the sky makes "two outside spaces placed among three inside spaces". The wind and the light of nature gather from the sky into two outside void spaces. And that extends to three inside spaces.

The arrangement of the spaces from the street side to the back is in such an order as "inside - outside - inside - outside - inside". This clear arrangement works mutually and intermediately to unify the whole architecture.

The street front space is the workshop for the crest making. The middle space is the living room. And the backspace is the bedroom. The gaps between those three spaces are designed as "void".

People circulate around those two voids. Many circular holes are made for the place where people wander. The light passes through 26 holes which are lined up on a cross shape. We can see various scene of light and its sequence. People move beautifully with the movement of dramatic light.

The client is a traditional craftsman who puts the crest on Japanese traditional clothes. The merchant in the wholesale store brings here a lot of Japanese clothes to ask for the crest work. He goes up the staircase that has the wall with perforated cross line. The client puts the crest on the clothes and gives those back to him. He dashingly goes out to the town in the Kyoto to go back with those. The client's daughter circulates with the light to prepare the crest work. The movement of the circular light brings a happiness of this house in.

The workshop area and the living area are separated and also connected. The client and his daughter have such living style. The crest making is a delicate work and also a business work. It is quiet, and also busy.

The drifting cloud is seen, and they finish working, and relax in the living room at the middle space. The reflected light becomes an infinite line of light and extends into the darkness of twilight on both side window of the living room. And the dark becomes deeper. In this one-storied house lifted to the sky a night goes on like that.

Two street side walls overlap on "Mise (show/shop)" space from right and left as like the breast of the Kimono. The "breast" interior becomes the shop space. The circular holes made for a cross shape becomes a pattern that decorates the wall as a crest. The kind of the crest reaches 7000. Any complicated crest pattern is formed from circle. The form connected directly with the principles of the creation

Click for larger image

MON factory/House
Location: Kyoko Japan
Client: Morita MON factory
Site area: 236.90m2
Total floor area: 259.78m2
Architects: EASTERN design office (Anna Nakamura + Taiyo Jinno)
Project team: Anna Nakamura + Taiyo Jinno
Structural Engineering:  HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
Photographer: Koichi Torimura
Constructor: Kotobukikensetsu Co., Ltd

Click for larger image

  • Roger Emmerson

    In a turbulent week, this is the house I want.

  • http://katkestuste-linn.blogspot.com/ jk

    ccccool, except those croc shoe-thingies.

    oh, and clickable plans!! bravo, dezeen!

  • Long Tran

    that just looks purely amazing. great light and shadows

  • angry catalan

    Hey, thanks for the readable plans!

    The house is nice… the round windows don’t look all that great but the light they create inside the house is nice.

  • http://plehar.com Philip Lehar

    “happiness” is a word they use, and they have a right to it.

  • RK_La

    NICE! Absolutely pure design!

  • bebo

    the exterior is realy interesting, but the interior is truly amazing, specialy the lighting..

  • http://www.coroflot.com/bianca_lapin Bianca

    SO beautiful!

  • auu!

    one small step for dezeen, one giant leap for mankind!

  • ambroise

    Just perfect.
    (Except those 2 ugly plastic chairs….)

  • aeolus

    Glad to see the Japanese keeping alive the architectural use of beton bruit
    in residences. Eastern Design refers to the poetry of concrete in reference to another of their designs treated similarly though many will fail agree.

  • llll

    COMMENTS ON WINDOW: sparkling idea of using a submarine window addressing romantic ‘sailing’ atmosphere, i.e. increasing privacy and intimacy within the concrete building. It inspires myself a lot, as from this point on, there’re seems to be lots more proposal that can be made out of it, which aims at adapting a specific industrial/antiquarian furnishing element/equipment to associate/evoke/imitate different kinds of exotic/inspirational journeys. BUT at sometime,it can create long-term uncomfortableness….

  • ness

    totally agree with ambroise …

  • http://dezeen.com tonimistic

    The perfect house for a storm. It seems like a bunker but I like it.

  • pierre sinsua

    good use of the sunlight, woodwork and openings are nice but as a home i dont like the mood caused be the walls

  • Tony

    Paraffin heaters? Really?

  • vincent

    hi, I was wondering who designed the wooden chairs (without the fur?). They are beautiful and I would like to buy them but can’t find the designer of them… Can somebody help?
    thanks!

    vincent