Suncheon International Wetlands Center
by G.Lab*

| 4 comments

G.Lab* by Gansam Architects and Associates of Seoul have designed a visitors' centre for the wetlands in Suncheon, South Korea.

Called Suncheon International Wetlands Center, the design was based on the imprint left by receding tides.

Meandering paths lead to a visitors centre, with each function housed in a separate structure.

Each glazed building has a green roof and is shaded by timber bars on the facade.

Here's some more information from G.Lab*:

--

Suncheon is one of the 5th largest tidal flats in the world, making it an international wetland that attracts approximately 2.8 million visitors in 2008. The methodology for this design began with the concept of leading visitors through the wetlands to the Suncheon Bay.

The imprint of the receding tide water becomes the concept for this design.

The visitor’s center is placed at the Northeast corner of the site, identified with meandering pathways which encourage and direct visitors to experience the wetlands and outdoor exhibitions.

The choreography of these pathways allows visitors to experience the topographical change of the site from forest to wetland.

The placement of the building maximizes both the picturesque views to the mountains beyond and to the river, creating a visual continuation of both the water’s path and visitor’s circulation.

The buildings and pathways are designed to minimally affect the natural order of the protected wetland.

Recesses in the pathways around the building allow for the wetland to continue under the structures.

Building functions are separated into distinctly different envelops to allow for greater climactic control and lessen the overall energy usage. The wooden façade is intended to minimize summer sun exposure, maximize potential winter day lighting and blend with the surrounding woodland to the north.

Framed views from the gallery through these wooden slats capture light and help set the mood for this visitor’s center.

Providing connectivity to the 2013 garden expo, and the greater city of Suncheon, this design intends to reconnect visitors to nature and a network of facilities designed to teach about wetland preservation.

The green roof continues the language of the mountains beyond, allowing the gallery interior unobstructed views to nature.

Suncheon International Wetlands Center

Architect: G.Lab* by Gansam Architects & Associates
Location: 540 Ochon Dong Suncheon City, Jeonnam Province, South Korea
Client: Republic of Korea
Project Architect: Chuloh Jung
Design team: Dae Hyun Im, Sang Hyun Son, Daniel Da Rocha, Tana Hovland, Alex Cornelius, Lawrence Ha, Lyla Wu

Site Area: 33,000 m²
Building Area: 8,300 m²
Floors: First, Second
Building Coverage: 25 %

Competition Year: 2009

| 4 comments

Posted on Friday, January 15th, 2010 at 3:20 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • bob

    gotta say, dezeen’s super tiny pics … make me wanna go elsewhere to look for these. Can’t see much. Should at least be expandable by clicking

  • m

    word!

  • nomad

    Interesting project….I like it how it starts off well with the fluid lines and forms that alludes to the water flow etc. however, the scheme falls short of becoming a bit more meaningful as it seems to have been only designed in plan and extruded later, rather than looking at the actual contours of the site and designed/ developed in sections…a bit of a one liner in that respect. The tidal effect and its level changes during the day and seasons could have made the proposals more interesting perhaps…

    The timber slats used for sun control seems very naïve, just seems like a random form/ pattern making exercise with scripting, maybe it was not and was all calculated and all that, but the representations in the images certainly does not convey this… where is the good old passive solar design?

    And “raising the building” to minimally affect the environment? Hum…can’t the building be a positive to the nature it is replacing? “we owe it to the fields that our houses will not be the inferiors of the virgin land they have replaced. We owe it to the worms and the trees that the buildings we cover them with will stands as promises of the highest and most intelligent kind of happiness”- alain de botton

    my last criticism would be that it looks like it can be anywhere…not site specific enough for me….a bit boring…being ecological project and how it could been really founded upon the character and locality of the site.

    Having said all this ..competitions are always hard working with minimum time and we can’t be perfect all the time…I just saw lots of opportunities lost and got excited and commented…overall interesting and well presented scheme….

  • http://nugu.com nugu

    EMBT’s Scottish parliament meets FOA’s 2012 olympic masterplan?