T2 project by General Design

| 12 comments
More:

Japanese studio General Design have completed two adjacent leaning shops in Tokyo.

Called T2, the design leads visitors down steps between the concrete structures to the entrances below street level.

The interior features a black metal staircase leading to the ground and first floors.

More about General Design on Dezeen: a tall thin shop without windows called Lad Musician Nagoya.

Photographs are by Daici Ano.

Here's some text from General Design:

--

This project is two buildings for retail shop.

The shape of the building is a result of aiming at a strong volume with a sense of existence while applying to the architecture regulatory control.

T2 PROJECT
LOCATION: SHIBUYA TOKYO

SITE AREA: 164.31m2
BUILT AREA: 98.61m2

TOTAL FLOOR AREA: 296.66m2
STRUCTURAL SYSTEM: REINFORCED CONCRETE

| 12 comments

Posted on Friday, January 15th, 2010 at 12:38 pm by Chris Barnes. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.georgehollander.com George

    It’s amazing, with all the “hard” weather Japan experiences, they would have not buried their power lines and cable lines underground. Would have been much cleaner without seeing them!

  • http://www.archilocus.com archilocus

    Nice shape, nice concrete and seems very appropriate in this place. I like the “simple complexity” of it.
    I only wonder if making two separate volumes for two studios is not a nonsense for budget and sustainability…

  • shreyank

    great… surrogated twins…. lol… they are pretty cool… ;)

  • Marianne

    Hum…

    All cable lines and power lines are proudly up in the air in Japan… Seriously, I think japanese people don’t see them… and after a while, the same phenomenon hits you. Lines diseapear in the urban fabric.

    Love the project.

  • http://www.finkernagelross.com Lior

    ohh gosh…beautiful architecture. Really cool shapes!
    the only tiny bit i would change is that I would made a bigger contrast at the floor finish between the two buildings.
    That would make the two shops stand up a bit more and increase visual discussion between the two.

  • Thom

    I want to live there
    @lior: I think the same

  • sr arquitecto

    greetings to all

    one question…..

    I wonder how long does it take to get insane in this house.
    I would like to know why the volumes are slightly bended.
    Is it because it is nice? it is nice indeed. I like it!
    Or maybe you have another answer.
    Is it as an architects good old fashion joke and I am the last one to know?

    looking forward to hearing from you

  • angry catalan

    Don’t you know about liquefaction? You can’t bury lines in sismic areas. But, if it’s about beauty, personally I like them.

    The buildings are great as well, maybe I’m not so sure the slanted gesture adds much: I like it on the access stairs and at the corner, but it doesn’t seem to mean much anywhere else.

    I love the little lights next to the doors! Window placement looks excellent too.

  • m

    about the cables: with the daily earthquakes here in japan, cables in the air makes more sense than cables in the ground. Locating, digging up and fixing broken cables would be a huge problem, compared to having cables hanging loosely over the streets

  • http://www.finkernagelross.com Lior

    @sr arquitecto
    I can only guess the answers as I am not the architect but the answer is simple: it is not a house. it is two shops…
    The reason the walls are bent – the way I understood it – is to encourage the discussion between the two buildings and probably to create an unusual space and different experience to the temporary visitor. As I mentioned, I would increase the discussion by making the floors between the spaces much darker!

  • Obscurity

    A piece of very bad joke for those who were hit by the Earthquake 15 years ago today. But otherwise it has a beauty of its own. Leaning, but keeping our sense of equilibrium right with its windows, and most importantly, with its horizontal floors. What drives you insane is floors with a slope. I know that as a fact…

  • http://www.christianharrup.com christian

    it’s the same situation in Sydney’s city centre but the reason there is due to the Government not wanting to spend the money to hide them underground.