Townhouse in Landskrona by Elding Oscarson

| 72 comments

Swedish architects Elding Oscarson have completed a modern house in a street of traditional terraced cottages in Landskrona, Sweden.

The house, which is just five metres wide, fills a gap in the street that has been vacant for over 50 years.

The interior consists of a single space, divided by three steel floor plates.

Photos are by Ă…ke E:son Lindman.

Here's some text from the architects:

--

The narrow site is sandwiched between very old neighboring buildings in Landskrona, Sweden. Since mid 20th century it has been empty, waiting behind a wooden fence. It is only 5 meters wide with a tiny area of 75 square meters.

Immediately adjacent buildings are low, but the street is lined with buildings of various height, size, facade material, age, and approach. Behind the row of buildings is a colorful world of back yards, brick walls, sheds, and vegetation.

We find this small-scale, motely, naturally worn place extremely beautiful.

The building relates to the surroundings in scale, proportion and in the way it adds to the established rhythm of low and tall buildings along the street.

A perpendicularly inserted crow-step gabled house a few lots down the street is a particularly important ancestor. Yet, our aim is to create a razor sharp contrast, to express inherent clarity, but more importantly to highlight the beauty of the surroundings.

Our clients, a male couple that love art and run a café in a bigger city closeby, plan to settle here for good. They see the potential in this small town, beyond its current economic and social problems.

Compressed slab construction, unconventional ceiling heights, and the ground floor flush to the street level, permitted fitting three floors into a volume aligned with the neighboring rooftops.

The interior consists of a single space, softly partitioned by three exposed steel slabs.

These span the entire width of the house and divide its program – kitchen, dining, living, library, bed, bath, and a roof terrace.

A home office for a growing side business of art dealing is located in a separate building across a small garden in the back.

Mechanical and service spaces are housed next to a glazed entrance from the street.

Our intention is to use small means to create an array of different spatial experiences in this very small project.

The division of the single space aims at a non-minimalistic and lively sequence of confined and airy spaces, niches, interiors and exteriors, horizontal and vertical views as well as carefully framed views of the site.

dzn_Townhouse-in-Landskrona-by-Elding-Oscarson-25

The continuous interior space is opening up to the street, to the middle of the block, and to the sky above.

The openness to all directions generates a building both monolithic and transparent.

All facades are treated equally, exposing the interior and offering views through the building with similar apertures whether on the front, back or sides.

The neighboring facades are closed, yet there is something deeply humane about their tactility, detailing, and ornaments. We want to contribute to the street with a faded border to the private sphere, with artifacts, furniture, plants, and patios; traces of human presence, consideration, and care.

Project: Townhouse

Location: Landskrona, Sweden

Architect: Elding Oscarson

Structural Engineer: Konkret

Builder: SkĂĄnebygg

Structure: leca-masonry, metal deck slab

Gross Floor Area: 125sqm

Construction Cost: 280,000 Euro

Completion: 2009

Materials/products

Structure: concrete foundation, leca-masonry, metal deck slab

Roof: Moss Sedum vegetation on inverted flat roof system, solid zinc edge detail

Finishing of wall inside and outside: amphisilan plaster coat, silicate paint

Glass and windows: Anodized aluminum sash, low iron glass

Heating system: Heat pump with return air heat recycling, waterborn floor heating throughout

Floors: Steel throwelled concrete topping slab treated with silicate sealant

Solid spruce floor, treated with pigmented lye and natural soap

Stairs and railings: steel, expanded metal mesh

Kitchen Saari/pinjasto

  • Doug

    Everyone has become so used to their dogma of context they can no longer see. Great project and I love the contrast. Stop living in the past.

  • http://redstonean.deviantart.com kai

    Far too industrial for my liking.

  • mb

    Great contrast, it works very well.

  • http://www.finkernagelross.com Lior

    Did anyone spot the door to the toilet???
    I can’t figure it out where it is and it does look hidden to me but simply does not exist.
    Gosh, imaging being a guest in this house….

  • silverspurr

    if i live over that street.. i hope its in the white house

  • SillyBug

    This will seem unrelated, but I really wonder why that spot was empty for the last 50 years.

    Afterall the white house can exist there because that spot was already empty, right? Could it have been built had there been a recent demolition? If yes, then the region is not so historic(al, whatever) and so there is no point in fretting about change here, because change there will be. If the answer to the question is no, and the house’s existence is only a matter of opportunity, then there is no need to worry, as this incident will not repeat, and the neighborhood will stay the same as long as the current regulations are in effect.

    I do wonder the story behind the empty spot, though.

  • http://fichot.deviantart.com fichot

    awesome. i would love to live in a house like this some day.

  • morais

    nice object…wrong place…
    nice place…wrong project…
    just dont fit !!!

  • Yuka

    This house got a prize from Landskrona city!

  • dealing

    I thought that's in Japan in the first place…ahwell

  • inja

    like the outside courtyard very much~!!! beautiful! beautiful! nice~!

  • Dorven Dorta Jr.

    It needs a white tree.

  • DRG

    First law of architecture is that the building has to fit into its environment and respect its surroundings.

  • Chrigid

    Beautiful house, beautiful use of space and light on a not particularly attractive street.

  • Michael

    Just saw this in reality as I happened to drive past it and I think it works really well. The street and immediate area (an urban centre) has a huge variety of building types, heights and styles and this seems to fit in well.

    And by the way, there’s nothing very medieval about the street or the town! Why are people so quick to criticize despite knowing the limitations of a photograph?!

  • Architect

    The whole list of engineers follows. Structural engineer: Christian Hoffman at Konkret. Mechanical engineer: Andreas Gahm at Värmex. Electrical engineer: Robert Johansson at ÅF. Fire consultant: Krister Carlens at Brandgruppen.

  • martini-girl

    I don’t care how beautiful this house is – it’s completely disrespectful to its environment.

    It’s an eyesore.

  • Anders Söderberg

    I can only agree with Leonardo Ximenes further down.

  • meteque

    Well, to spend 280,000 Euros in re-construction for living in Landskrona is more than just doing so “because I can”. Inappropriate by some sour puritan standards perhaps.