Villa Bussum by GROUP A

| 9 comments

Rotterdam studio GROUP A have completed a private residence cantilevered over a sloping driveway in Bussum, the Netherlands.

This slope connects the front and back gardens, and provides a direct entrance to the basement level.

Called Villa Bussum, the project features a 15 metre-wide window overlooking the rear garden and a distorted, pitched roof.

More about GROUP A on Dezeen: Blok 1 tower block (September 2009)

Photographs are by Scagliola/Brakkee.

Here's some information from the architects:

--

This private residence, completed in June 2009, is situated in a lush, leafy neighbourhood in Bussum, a small town near Amsterdam.

The neighbourhood is known for its 19th century villas, designed in a vast array of revivalist styles.

The design for the villa by GROUP A appears both modern and sculptural, and interacts in a natural way with its surroundings.

By using slanting walls and roofs the abstract building volume feels comfortably embedded in the landscape.

At the same time, the villa's sculptural character ensures that it fits in with the neighbourhood's monumental, sometimes even frivolous 19th century villas.

The villa's building type evolved from a simple rectangular volume, with a rotated pitched roof.

Subsequently, segments were cut from this volume in order to create windows, terraces, balconies and entrances.

A cut-out corner facing the street in front of the house clearly indicates the main entrance.

On the eastern side of the villa, a secluded garden and a second entrance can be found.

A comfortable porch and a 15 meter wide panorama window face the garden at the back of the house, and double up as a transition between the villa and the garden.

Both gardens in front and at the back of the house are linked to each other by a sloping path.

This descending path extends itself to underneath the cantilevering villa, thereby providing access for the basement floor.

Thus, the villa appears to be floating on air.


Location:                    Bussum
Start project:             December 2005
Complete project:     June 2009
Dimensions:              280m2

| 9 comments

Posted on Thursday, January 28th, 2010 at 6:15 am by Chris Barnes. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • anel

    super, cong.!:)

  • Reinhard04

    oversophisticated carport..

  • http://www.hoteldesigns.net Patrick Goff

    Brilliant design, you can do my next house…

  • nico

    i’m digging the elevation. nice to know context. i bet the neighbors were pissed.

  • Minimalist

    I agree the elevation/floor plan drawings and back deck are quite interesting as it opens up to a nice and openly designed space. But how will the neighbors in their 19th century homes feel about this generic white box with generic windows facing them/street. Sadly this is jet just another box where the opportunity was missed to work with exterior surfaces/materials to actually create curb-appeal for a valuable look and feel for the outside … and a greater experience from the inside. –> There is more than just white stucco out there people.

  • http://www.blacksheepadvertising.com.au Jack

    The 19th century was great… in the 19th century.
    This is this and this is nice.

  • Sunshine

    Exactly, I think it’s appearance even makes the 19th century house come out stronger. Finally this classy old neighbourhood becomes a bit more interesting.

  • 42studio

    I like this project because the concept and excution is bold and simple. It’s not over design. At first it almost looks plain on the cover photo but as I appriciate it more as I study it more closely.

    Congradulation!

  • http://fichot.deviantart.com fichot

    Nice. For someone who owns 5-6 cars. :D Interesting solution but seems like a waste of space to me.