Wrap House by Future Studio

| 12 comments

Japanese architects Future Studio have completed a house in Hiroshima City, Japan, where the walls of the building extend to enclose a garden and first-floor terrace.

A diagonal cut in the surrounding wall admits light to the garden and terrace without compromising the privacy of the residents.

Called Wrap House, the building is constructed from timber and clad in black galvanised steel plates.

The first floor living room has one glazed wall separating it from the terrace and garden below.

Photographs are by Toshiyuki Yano / Nacasa & Partners

Here's some more information from the architects:

--

WRAP HOUSE
2009, Hiroshima, JAPAN

‘WRAP HOUSE’ is grouping and wrapping the three elements sunlight, spacious sense and privacy to enrich the living space. The site is located in a flat residential quarter in the Southwest of Hiroshima City.

As the site is from all sides surrounded by houses, one of which is directly bordering the site boundary, it was necessary to come up with the following architectural arrangement.

To create a bright and wide space while protecting one’s privacy despite the site’s restrictions, a wall wraps around the full site creating a ‘void’ on the north side while respecting the permitted floor area ratio.

The north orientated living space is extended by a terrace, which is located adjacent to the parking space while facing the street to the north.

In addition, considering the natural sunlight conditions for the neighboring house to the west, a pitched roof was chosen and a v-shaped wall is surrounding the ‘void’ on the east side.

As a result, sunlight shines into the void in the morning and a ‘sunlight well’ is created.

The collected sunlight is reflected by a white wall, and illuminates the room gently. In the early morning, sunlight enters the void from the east.

As the sun rises further it shines through the upper window, and when the sun begins to decline light falls through the skylights.

Thus, as the way the light enters constantly changes from sunrise to sunset, the space changes with the flow of time.

When the night comes, the diagonally cut wall appears while the scenery around it disappears. A space different to the daytime emerges.

The external void space is perceived as an extension of the internal space, while the wrap-around wall is both protecting the privacy of the residence space against the surroundings and creating a spacious impression.

The sky can be seen from the bathroom on first floor, while the car can be overlooked from the master bedroom.

The entrance for both residents and car is facing the road to the north and is formed by a part of the wall which can be opened and shut providing access to the void space.

The sky framed by a diagonal wall extends to the top and an ash tree with a height of 6m penetrates the second floor terrace.

This north side buffer zone, although not included in the legal building footprint, plays a role in maximizing the site’s potential.

"WRAP HOUSE" with its north facing void is a proposal of a new architectural style resulting from restrictions

  • Penghao

    Brilliant Design.
    Love this process.

  • LI X

    awesome!

  • http://delasmentiras.blogspot.com Rodion Romanov

    I liked the “incongruence” between the floor plan and the elevations, the insde vs the outside colors. Nice

  • geronimo

    very nice. The entrée and front of the house is very interesting.

  • Pat

    I think architect should relax a bit in integrating trees in their structure. You know guys, trees do grow and it doesn’t mean that if it is straight and narrow it will stay that way.
    I particularly don’t mind sticking a tree in the courtyard but there is no reason for it to be stuck in the corner and to pass through a sidewalk. If you think there is no room for a tree there well then put it outside the courtyard.
    By the way, does architect know also that trees have roots?
    Even though nice project.

  • klejdi eski

    I am now about to learn that the japanese have the toilet in the kitchen…

  • geronimo

    well a tree is a tree, but I think the planting of the tree is just great. I m sure that tree will look great there in a couple of years. if it will become too big, they can plant a new one :))

    well, I really like the front view of that house, but somehow the rear doesnt fit to the front. it seems a lil bit that one architect was creating the facade, entrance, tree and so on and the other one has done the rear rooms. it seems that the architect has created the kids rooms “in a hurry”
    anyway very very nice project:))!

  • http://www.georgehollander.com George

    Great design. Not crazy about the kitchen! Understand the lateral views, but you have to function.

  • vico

    i don’t understand why he called it “wrap house”, not very pertinent

    i really like the shape of the street side and how the concept of privacy is translated into intelligent architecture, but i’m not convinced by the way the whole thing works

    one good idea, a bit disappointed by the rest

    althought the kids’ rooms are quite unevolutive

  • http://ashitakaryo.deviantart.com/ Ryou

    this is great. perfect to live

  • cacas

    great! nice interior too!

  • erj

    Gorgeous….love the geometry!