Vitus Bering Innovation Park
by C. F. Møller

| 14 comments

Danish architects C. F. Møller have completed a centre for entrepreneurs in Horsens, Denmark, where a green fibre-cement staircase spirals round the central atrium.

Called Vitus Bering Innovation Park, the building is a extension to the VIA University College.

The internal staircase leads to shared meeting rooms and a terrace on one side of the diagonally-divided roof, which incorporates circular skylights.

This spiral theme is continued externally diagonal stripes in the glazed facade.

More about C. F. Møller on Dezeen:

Dragen Children's House (December 2009)
Darwin Centre (September 2009)
Crystal Clear office towers (July 2009)

The following information is from the architects:


Vitus Bering Innovation Park, Horsens

Teaching and entrepreneur start-up office facilities side by side - that's the philosophy behind the distinctive extension to the existing 1970's structure of the University College Vitus Bering Denmark in Horsens.

The new Innovation building is designed to sit on a brick base, which is a direct continuation of the existing complex' architecture, but from there on it is distinctly different and unique.

The building's dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence, while internally it is expressed via the main staircase in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying internal atrium. The inclined forms of the building also have the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord.

The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace.

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building's external surfaces. Another feature is the building's intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.

Client: University College Vitus Bering Denmark
Architect: C. F. Møller Architects
Landscape architect: C. F. Møller Architects
Engineers: Grontmij | Carl Bro
Contractor: Pihl & Søn A/S
Size: 8.000 m2
Address: University College Vitus Bering, Horsens, Denmark
Year: 2008-2009 1. Prize in architectural competition

Click for larger image

  • yess

    love those green stairs!!
    Seems to be an interesting place, but any plans, please?

  • davidbueso

    nice (=

  • Matt

    The stairs are just not quite there for me. I feel like I want them to do a little more.

  • Rouan

    When you stand on the ground floor those stairs sure make the task of walking up to the top seem seriously daunting.

  • pat_erasmus

    I thought that it didn’t come out so well ;)

  • http://www.finkernagelross.com lior

    i think it is brilliant idea. The stairs concept add so much to the space than just being an ordinary atrium

  • pat_erasmus
  • http://www.dezeen.com rib

    amazing connection through stairs , would appreciate the addition of some plans

  • nico

    I like the visual expression | color of the stair but, yes, if my class/meeting was on the top floor, my lazy ass is taking the elevator

  • jing

    the stairs are a little bit silly because is is not functionally beautiful.We can see from the picture that the green stairs offer a optional way to get from the bottom floor to the top floor, it is especially long but there’s nothing interesting you can do during the long walking tour. I think putting some pictures students paint on the wall can improve the situation.

  • http://www.delessard.com jean de lessard, designer principal

    Wow, the color scheme is really nice.

    bravo. On sort des standards tout blanc.

  • ray

    what a harry potter’s atrium staircase!

  • graeme

    wow beautiful project

  • good stuff don’t age

    Given the comments, a lot of people seem to believe the atrium staircase makes a longer walk to climb up… well it doesn’t! it’s just the same number of steps and obviously the same overall height. You just get to actually experience the building and the space in a more interesting way! (of course you still need the regular enclosed staircase for emergency and so on) A lot of result with not much cost, classic and effective!