House in Bizan by Shuichiro Yoshida

| 10 comments

Japanese architect Schuichiro Yoshida have renovated the ground floor of a two-storey house in Tokushima, Japan, demolishing everything except the columns and foundations while leaving the upper floor intact.

The clients had already extended the original one-storey 1970's house with a first floor steel extension.

Yoshida demolished the ground floor, retaining the supporting structure, and constructed a wooden living area and tatami room with views over mount Bizan.

The following information is from the architects:


House in Bizan

The house in Transformation

The owner obtained one-story house in 1974, and they added the upper floor of steel structure after 2 years. And moreover, they extended kitchen space in 1999.

The former ground floor was divided in some small rooms and there was not space large enough for them to enjoy their time with their guests.

In 2008 the owner decided to restore the ground floor to be more comfortable.

The ground floor is demolished except its structure such as columns, beams and foundations.

The walls, eaves, floors, ceilings are all renovated. A larger room was planned with a new Japanese “Tatami” room added into the existing garden.

Although this site is surrounded by Mt. Bizan, symbol of Tokushima city, the former house wasn’t in good condition for looking at the mountain from the ground floor.

In this project the windows and eaves are carefully placed so that they could enjoy the view of Mt. Bizan beyond neighbor houses and their gardens.

Materials

Exterior walls, eaves, ceilings and flames of interior fittings: Japanese cedar
Interior wall finish: white plasterer finish of traditional Japanese material “shikkui”

Floor finish: white oak flooring, Japanese “Tatami”(straw-covered reed mats)
Windows, exterior fitting: yellow cedar

Furniture, doors: white ash
Sliding doors: lattice doors of yellow cedar covered with Japanese paper “Shoji”

Location: Tokushima Japan
Type: House for single family (Restoration of ground floor)

Construction area: 80m2
Architect: Shuichiro Yoshida Architect

Construction: Homare Kensetsu
Date of completion: July 2009
Photographer: Akira Yonezu

  • jack

    a lot of talk about constructed views to Mt Bizan, but without any images of these specially crafted views?
    Huh?

  • atal

    Nice & neat!

  • wasps

    those cupboard units in the second shot made me yak

  • Shuichiro Yoshida

    Thank you for good question. The Mt. Bizan has distance from the house in the housing developed area, and from the ground floor which I touched the view to mountain itself is very limited due to neighbor volume existing.
    But I hope the imagination of human could integrate various view experience to conceptual one impression, even if they have invisible relationship.
    I confess that the camera positions which I felt better were different from the limited view place to the Mt. Bizan. I think it is the general problem to describe real architecture by means of “photograph”
    If I can invite you to real architecture, you could have experience of architecture also surrounding, so it would help you to understand why I called it house Mt. Bizan. …..Regards.

  • modular

    Brrr… looks like the Grudge house.

  • Alex

    Dear Yoshida-sama,
    thank you very much for your reply to the comments here. It’s nice if a direct discussion with the architect of the buildings shown is possible.
    Regards

  • json

    very nice and subtle and real! which is something that we all need more of! in all scales! especially in larger structures. no one ever gets it though…. zaha and nouvel and rem and all of them could learn a few things here! i think.

  • Poison79

    The photo of the ground floor living space with the kid depicted a very dark staircase area to the back of the house…it doesn’t feel too good, does it?or was it due to other conditions? …and i do not understand about the plan showing this staircase actually leading to a door that appears to enter the same room at ground level, can i take it as an indication of a storage space underneath the stairs?

  • Altusabra

    I’d like to see the first floor exterior wood in a solid or darker color, or eaven black. Everything else is very nice.

  • willem

    dear mr yoshida, i agree fully with alex, thank you very much for taking part. it is so strong that you left the upper part untouched. remarkable, because it would be so easy to adapt it somewhere. the tension you reached now is amazing! never seen before in famous architecture: you made my day.