Peña Blanca by DCPP Arquitectos

| 15 comments

Mexican studio DCPP Arquitectos have designed a home in Valle de Bravo, Mexico, where four roofs slope up from the forest floor.

Called PEÑA BLANCA the buildings will be located in a wooded area to provide privacy and have been designed to accommodate three members of one family, each inhabiting one wedge-shaped house, with the fourth used as a communal space.

The structures will comprise a sloping roof with the apex at ground level, two vertical walls on either side and a glass facade at the front.

The following information is from the architects:


PROJECT: DCPP arquitectos (Pablo Pérez Palacios, Alfonso de la Concha Rojas)

PEÑA BLANCA is a project for a country house to be used by three members of a family with the need of privacy. It’s located in a 10,000-m2 plot with a changing topology as well as mountain climate conditions.

The concept comes from the idea of the house as a shelter with an architecture that not only intervenes but it integrates with the natural environment.

The house was conceived as three independent blocks and a forth one that holds the common areas and serves as a complement for the three independent houses.

The idea of separating the house in modules was conceived to achieve a lower intervention in the natural surroundings as well as giving privacy and independence to each of the modules.

Each of the modules is located in the ground responding to the views and orientations and at the same time they create a sense of unity, the position of the blocks defines the open common areas as well as the circulations.

The module integrates with the natural environment through two vertical walls that work as an incision in the landscape with a sloped roof that touches the grounds and melts with it.

Project: PEÑA BLANCA
Location: Valle de Bravo, Edo. México

Fecha: 2010
Sq. meters: 460 m2

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image


See also:

.

| 15 comments

Posted on Saturday, April 24th, 2010 at 8:30 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • ajua

    Sections please…

  • Thom

    A shame for the wood..

  • cyntia

    amazing project! love the spaces and the framed views you have from the inside.

  • wuju

    Outdoor communication – impractical (unnecessary artistry),
    buildings – something like chalets in my country (Poland) built during the communist
    but – architecture close to my heart

  • http://www.glrarquitectos.com E. SotoFonseca

    Espléndida intervención del paisaje!
    Muchas felicidades por este proyecto DCPP…
    Siempre proyectos interesantes en su estudio; Vengo siguiendoles la pista desde hace tiempo y cada vez me gusta mas lo que hacen.

    Saludos.

  • rafs

    I know the work from this office, and I think this is not their best to show, though their maybe on a low budget, i found the “slopes” a little bit forced…I repeat they have much better works to show

  • http://www.OD-V.nl Timmerwerf

    I love it! The buildings blend really well with the wood. Some pretty amazing maquettes too!

  • Franzi

    amazing!
    very nice simple and clever project.

  • alexandros.

    nice, simple and discret. well done guys!

  • Marilolis Pérez-Verdía

    Love it!!
    Beautiful big well lightened spaces combined with a clear environmental commitment.
    Kudos to these two young Mexican architects!!

  • Alfredo Nader

    Una buena forma de integrarse al contexto y cumplir con solvencia las necesidades de un programa arquitectónico tan particular. No cabe duda que en ocasiones no es necesario diseñar cosas muy costosas y rebuscadas para lograr una obra arquitectónica destacada. Felicidades al equipo.

  • CESAR.G.

    LA INTEGRACION AL AMBIENTE Y LA SENCILLEZ .. CREO QUE SON LOS PUNTOS MAS DIFICILES DE CONSEGUIR.. Y USTEDES LO HAN HECHO DE MANERA BRILLANTE.. SALUDOS

  • El Grecus

    Quite well done and sits discreetly in the landscape. Lots of uninhabitable room below the lowest portion of the roof. Call is storage (although the plans don’t show that) and I’ll be convinced.

  • RICHARD

    the dinning room TOO SMALL!!!!!!! poor people…………..

  • http://WWW.RMMARQUITECTOS.COM RICARDO MORALES

    MUCHAS FELICIDADES DCPP, ESTA MUY PADRE Y COMO SIEMPRE ME GUSTA MUCHO TODO LO QUE HACEN. MUCHISIMAS FELICIDADES, LES DESEO MUCHO EXITO.