Parking Lot by N+B Architectes

| 4 comments

French studio N+B Architectes have completed a car park with a wooden latticed exterior and surrounding landscape in Carros, France.

The car park sits on a sloping landscape, providing multi-level parking.

Paved landscaping and trees have been incorporated into the surrounding site, creating additional public space.

Photographs are by Paul Kozlowski.

Here's some more information from the architects:


“Parking’s presence of the and urban space in front of the Forum Jacques Prevert in Carros, allows a better management of the car parks which blocked the environment of this part of the city center of Carros.

We wished to set up the architectural and urban elements which give viability to this project of evacuation of the traffic, especially positioning the parking lot as entity registered in the landscape.

The first axis developed in the project is the one of the management of the landscape and the space by optimizing the space of the site. The site presents main advantages that are its slope, and a wide zone with lot of trees. This axis of development passes by scale’s control of landscape’s parking.

The second axis consists in finding district’s scale, in taking up the site, in registering an identity of the place in agreement with its environment. Bring to the foreground the qualities existing in the site by asserting at the same time its respect for the place, while displaying as determinedly contemporary architecture.

Contemporary architecture here to Carros means architecture in adequacy with the technicality necessary for the program while proposing one urban space on district’s scale in adequacy with the current urban practices. Organize the public place planned so as to make it play its role of urban pole capable of revaluing the district and of working as continuation.

Landscape’s implementation

Parking implementation’s project is also a landscape project. The city is a landscape, a juxtaposition of socioeconomic functions and wills of embellishment, as much for the simple delight of the life in urban zones as for the economic and social development of the urbanized sectors.

The creation of parking and the arrangements which surround it is a founding act of a public places politic, thought for the local resident as for the user of the public places. A real urban place can be developed here, offering space public qualities appropriate for the place, associated with a vast green space protecting natural site qualities.

This development will be a link between entities which, until now, remained juxtaposed. The inscription in the landscape, by the material used, allowed a putting in a safe place of people towards the various flows, by a work on the limits and answers an appropriate scale.

To strengthen our will of soft and environment-friendly insertion, the work on the material appeared to us as fundamental. This wooden unique skin answers this will.

The project intends to join in the time by taking into account a sustainable development which becomes an essential prerequisite in any construction today. Our intervention takes into account the program, but also, the architectural flexibility, the environmental protection, the public character of the building. “

Construction of a parking lot and an urban planning in Carros, France. The project took into account the notions of flexibility, and environmental use functionality and to enable the programmatic entities, to be linked together around exterior spaces.

PROGRAM: Construction of a parking lot and an urban planning
LOCATION: Carros, France
CLIENT : Communauté des Communes des Coteaux d’azur

PROJECT MANAGER : Elodie Nourrigat& Jacques Brion, N+B Architectes, Architectes Associé Renaud FABRE, Architecte
FLOOR AREA: 4299 m²
START OF PLANNING: 2007

START OF CONSTRUCTION: 2008
COMPLETION: 2010
COST: 3 700 000€ TTC


See also:

.

1111 Lincoln Road by
Herzog & de Meuron
Multi-Level Parking by Xarchitekten Asphalt Spot by
R&Sie
  • http://adlarchitetto.blogspot.com/ adl architetto

    i commend the attention to detail and the attem of humanizing the parking lot. would have been nicer if the roof would have been 1. accessible and 2. had portions which acted like urban furniture – perhaps then it would have not been just another design for a banal parking shade/roof

  • Obscurity

    The thorough description above by the architects involved in this public car park project is informative enough and makes their message in their work clearly visible to us.

    Is it a coincidence a warm red is used for the interior of this public car park in Carros, France?

  • http://deleted champs negi

    nice……. adjustment………

  • Lee

    i love it! very well done – in my opinion. not more-not less, but exactly what it should be.