Chambre d'enfants by Ciel Architectes


French architect Sandra Courtine of Ciel Architectes has designed a bed unit for a child with circular perforations that form a ladder.

The purpose of the unit is to create more usable space and a dedicated children's area in a small room.

It incorporates sliding wardrobes and storage space.

Circular perforations on a panel of the unit creates a ladder to reach the top level of the cabinet.

Photographs are by Mirela Popa.

Here's some more information from Courtine:


With their second child coming, the owners would have liked to push the walls of their 3 rooms apartment. With a tight budget and surface (65m2), the stakes were as follows:

  • Enlarge space without excessive modification, by capturing light through neutral and natural tones.
  • Modernize this 80's apartment, by inserting a simple and sleek furnishing.
  • Create intimacy and games in the room that the children will share (ladder inspired from playground climbing, hiding places, etc.)


The cabinet in the kid's room is dyed in a soft gray (Valchromat) lacquer finish. It is composed of two mezzanines offset in height. Under the lowest mezzanine, 3 long drawers to accommodate clothes. Under the highest mezzanine, there is room for the infant bed, in a second time it will be the place for the eldest's office.

At the right of the niche, toys and other bulky items are stored in a large, deep cupboard. Books and small items are placed in a low bookcase facing the mezzanine. Perforations of various sizes animate the design. Useful for the ladder, fun to hide and for aesthetic.

Architecte: Sandra Courtine
Maîtrise d'ouvrage: privée
Année: 2010
Phase: réalisation

Surface: 65m2
Montant des travaux: 35.000€ h.t.
Objet: rénovation partielle - création de mobilier

See also:


Open Room No.1 by
Matali Crasset
Drawer Kitchen by
Gitta Gschwendtner
More design stories
on Dezeen

Posted on Tuesday, June 1st, 2010 at 4:40 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • urB

    Great project and nice details (especially for france) ! I am just waiting now for primitive comments about a white and black project: “you are a such a depressive criminal architect, children like life and life is color, so children like color!”
    Ready? Go!

  • yaulee

    the grey is too cold & depressing for children….


    hi urb here we go: i do like the forms and the concept, but its really so clean adult-grey….

  • GOsh

    Well i guess the age of the child matters in the case as, i won’t let my child descend from such “stairs”.
    The idea is sexy but, for a child approach…. hmmm

  • MrCoolTeapot

    While I like the design the execution bothers me. Anyone else see a foot slipping and a painful accident in the works? Perhaps some sort of tread/step incorporated into the hole design to increase saftey? The edge of the wood doesn’t seem like it would be a sufficient step surface.

  • Kingsley

    Yes yes, we all figured there would be a few concerned posts about the lack of bright colors.

    Here’s how I see it.

    I think the point of this design is to establish a platform on which one can use as inspiration and build on.

    I love the concept of the holes and the playful maze like arrangement of the objects and rooms. I think they work and make the room very kid friendly in that regard.