H House in Maastricht by Wiel Arets Architects

| 9 comments

Architectural photographer Joao Morgado has sent us some images of a house made of glass in Maastricht, Netherlands, designed by Wiel Arets Architects.

Called H House, all the internal and external walls are a combination of transparent and opaque glass, however a series of curtains on the interior provide privacy.

The building has no structural walls, with a few rectangular columns providing support.

The house is situated with a formal garden behind the building, which is occasionally open to the public.

Photographs are by Joao Morgado.

Here's some more information from the architects:


Wiel Arets Architects
The H House (Completed)
Maastricht, the Netherlands 2005 - 2009

Made for a couple, the H-House is located in a leafy area of Maastricht. The clients are a dancer and an actor, as well as landscape architects. Behind the site is a formal garden, which is occasionally open to the public.

The interior of the home is primarily a single loft-like space with a central mezzanine. Two smaller independent volumes - the entrance and bathroom - are adjacent to this main volume. Terraces define the position and shape of the house, with each terrace having its own separate character.

Having no structural walls, only a few rectangular columns support the house's slabs, which have been positioned to minimize impact. All other walls, whether internal or external, consist of glass. The house's stair is an independent object within this loft-like setting. The required range of privacy, as desired by the owners, can be controlled with a series of curtains that can be drawn to softly define the interior spaces.

The combination of transparent and opaque glass, as well as the sliding and fixed portion of the façade, creates a number of different possible responses to the changing of the seasons and the fading of daylight. The spaces of the house are suffused with richness due to the layering of this unadorned configuration, the combination of materials and the variations in use.


See also:

.

Wiel Arets for
Alessi
Long Island House by
Kanner Architects
More architecture stories
on Dezeen
  • laila

    too cold !

  • Thoas

    Very little impression of the living spaces from these images… will need more convincing.

  • Felix

    That staircase is a joke. Are those boxes meant to be usable surfaces or did the architects think it’d be nice to have three giant steps?

    That first photo IS absolutely beautiful.

    It’s a shame they mucked up those glazed corners. Seeing through the corner of a room is really nice, but with the frames so tight to either side, and then no frame at the top or bottom, it just looks like something went wrong.

  • ENEFTE

    Hope Arets will go back to the square forms he masters. All those angles are not his language.

    More simpel – less koncept!

  • m

    I’m happy to see Wiel Arets again. This first picture won my hearth, but the building in totality (and the peculiar staircase) is a bit of a disappointment

  • http://www.individual.cl/ æon

    I guess they took a building piece from an office tower

  • aarchu

    Staircase would be great sans boxes. Just needed to continue it down and stop it short of the floor.

  • Omikey

    It’s like entering the mothership… kind a cool.

  • http://netzfx.de Oliver

    looks really cold … but the stairs are great!