Villa Vauban extension by Philippe Schmit

| 9 comments

Villa Vauban extension by Philippe Schmit

Architect Philippe Schmit has completed an extension to a Luxembourg art gallery, clad in perforated brass panels.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Called Villa Vauban, the extension consists of two storeys,the lower of which is submerged.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

The new part includes a sculpture gallery, children’s workshop and loggia that share circulation with the original gallery.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Photographs are by Lukas Roth

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Here's some more information from the architects:


Villa Vauban – Musée d’Art de la Ville de Luxembourg

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Translucent, Folded and Perforated

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

The historicist Villa Vauban is located in the city’s green belt and has been hosting the municipal art gallery since 1959.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

In 2002 the City of Luxembourg commissioned the architect Philippe Schmit to develop plans for a comprehensive renovation and extension of the existing Villa.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

The restoration of the historic building and the construction of a new extension were successfully completed in 2010.

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

The new Villa Vauban – Musée d’Art de la Ville de Luxembourg, which reopened on 1 May 2010, will present works from the city’s art collections as well as temporary exhibitions (thematically ranging from classic to contemporary art) with works on loan from international museums (the opening exhibition being co-organised with the Amsterdam Rijksmuseum).

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

Villa Vauban by Philippe Schmit architects

Click above for larger image

The architectural project maximises the exhibition surfaces (growing from initial 350 sqm to now approx. 1200 sqm) while retaining the site’s historic elements (fortress wall built by Vauban in 1739, bourgeois villa from 1871–73, garden landscaping and public park from 1871–78) creating a new balance of the global urban and landscape situation. Integration was achieved by locating half of the new architectural volume underground and fitting it with a dynamic facade from translucent large-scale sheets of perforated red brass, which reflects rather than dominates the environing park.

The new architectural ensemble, which can now be accessed both from the street, through the main gate, and from the park, by means of a new pathway, is clearly identifiable as a public building appearing in the beautiful landscape of the municipal park. The obtuse-angled metal folds of the facade and the roof surfaces of the new construction are characterised by the strong haptical quality of the chosen material that conveys an impression of lightness while integrating the building into the landscape, sharply varying between a sculptural and a highly translucent appearance. The new building is stacking two levels of exhibition spaces behind the villa, rising up from foundation level of the fortress wall underneath the actual parc level. Its tilted vanishing edges appear like abstract landscape lines echoing the undulating park landscape. The interior promenade architecturale of the exhibition circuits stages hammered concrete surfaces of its monolithic architectural body, etched translucent glass facades and oak wooden floors and flights of stairs as opposed to enfilades of abstract white cubes. The surfaces of the characteristically bare walls were roughened up with a sledge hammer so as to reveal the small quartz crystals of the concrete, making its volumes appear both tactile and light.

Openings in the frontage create viewing points that facilitate the visitors’ spatial orientation while revealing the activity inside the museum to passers-by. Old and new exhibition rooms have been integrated into flexible continuous exhibition circuits, with the in-between entrance hall acting as a transition between the two buildings.

The galleries (both daylight and artificial light galleries) in the new extension (which features a total of 11 new exhibition spaces) have been articulated as superimposed flights of rooms. They have been slightly offset along their longitudinal axis, resulting in setbacks and recesses that host a number of dedicated spaces such as a sculpture gallery, a lower-floor gallery passageway, a children’s workshop, a loggia with a view into the park, a cabinet with half-storey ceiling height and a largescale staircase leading down to the lower exhibition level. These elements define the choreography of the museum circuit, slowing down visitors’ pace and allowing them to enjoy the view of the slowly disappearing park landscape while simultaneously attracting their attention to details of textures and space.



See also:

.

Tampa Museum of Art
by Stanley Saitowitz
Gallery extension
by 6A Architects
More
architecture stories
  • edward

    I assume the red brass cladding looks richer than the photos indicate and the hammered interior concrete looks as light as was intended, but my feelings are negative toward the project. It impresses me as clumsy. The plans are too small to be of help.

  • Mario

    an example of very good taste..

  • me

    Sorry, I’m always quite pleased in this forum with the architectual escapades. But this time I can’t get used to it. In my opinion it’s to heavy. I think the original building deserved a more light, transparent addition. Or the addition is to close to the building maybe some added space would help. The added part is absolute a nice piece but on it self.

  • felix

    Really nice interiors. Would be nice to see people in the photos.
    I wonder what the internal stone/render is?

  • edward

    @felix

    Check the architect’s web site. It shows the concrete being treated with a small jack hammer like device.

  • archaj

    Smooth, delicate treatment of mesh as facade. I would love to see the fixing detail!

  • Arkanoid

    ok..nice project….check also Caruso StJohns´s Nottingham Contemporary Center project…tell me the differences! hmmm inspiration must be an airborn epidemy! :P

  • edward

    While no fan of this project, why is there always the refrain:”it’s been done before”.

  • http://bem.rrid.de jarrid

    imposing building