Black & White House by AGi architects

| 12 comments

Black and White House by AGi architects

Photographer Nelson Garrido has sent us his photographs of this building by AGi architects of Spain and Kuwait, comprising three homes clad in white stucco and three homes in black stone. 

Black and White House by AGi architects

Called Black & White House, the project in Kuwait uses the two tones to differentiate between the six properties on three plots.

Black and White House by AGi architects

Residences are separated by terraces in between and pools on the ground floor.

Black and White House by AGi architects

See all our photography stories »

Black and White House by AGi architects

The information that follows is from the architects:


These six houses on three adjacent plots should be noticed for their bold black and white facade with far from being a decorative element reveals the very nature of this project.

Black and White House by AGi architects

Not a solid block but a labyrinth of outer spaces communicated with the dark stone cladding ribbon flowing from one to the other in 3 directions and provide natural light and cross ventilation in the houses at different levels.

Black and White House by AGi architects

Located on a main highway in Kuwait, the houses differentiate themselves from their surroundings by their stark façade design.

Black and White House by AGi architects

With two contrasting colours, the façade is designed to define the individual houses, while achieving unity amongst all six.

Black and White House by AGi architects

White stucco material is used as the base for all the houses, while dark grey bands of stone turn corners, go indoors, and climb up and down, creating flow and continuity throughout the project.

Black and White House by AGi architects

Each of the three adjacent plots divides to accommodate two houses: the front, facing the inner neighbourhood street and the back, facing the 5th Ring Road highway. Services shafts and exterior light wells separate the 2 houses on each plot.

Black and White House by AGi architects

The front villas are introverted courtyard houses. Large windows of the main spaces overlook this courtyard that create dramatic light and shadow contrasts, while smaller strip windows face the street. Various outdoor spaces are located at different levels to provide ample light into the adjacent spaces, in addition to creating outdoor terraces and a pool area on the first floor.

Black and White House by AGi architects

The back villas overlook a garden facing the highway. Volumetric spaces and dramatic light wells drive the visitors into the main entrance of the house, and lead them onto the garden, which not only extends the space to the landscape through large windows, but also acts as a buffer between the houses and the busy road.

Click above for larger image

The landscape separates the houses from each other through different levels that ultimately create privacy and independence from each other.

Click above for larger image

Natural light and ventilation are an important aspect of the design. Each house has a certain level of complexity in terms of spatial organization and relationship between indoor and outdoor. With every visit to the houses, one discovers new spatial and visual experiences.

Click above for larger image

Different levels and careful program layout were studied to achieve maximum privacy from each other.

Click above for larger image

Project Name: Black & White House
Type: Residential / 3,415 sqm
Location: Yarmouk, Kuwait

Design Team: Dr. Nasser B. Abulhasan, Joaquin Perez-Goicochea, Georg Thesing, Sharifa Alshalfan, Robert A. Varghese, Naseeba Shaji, Germana De Donno Lucia, Sanchez Salmon


See also:

.

Interpretation Centre
by Paulo Gomes
Casa Areia by Aires
Mateus Architects
Aeroport Lleida-Alguaire
by b720 Arquitectos
  • Rahul

    Great volumetric play…

  • http://www.manco.com.tr Ali Manco

    Nice project, but what about the heat absorption of the black façades in the boiling Kuwait climate?

  • lior

    some of the spaces are nice and some are a bit sole less. the plant pot at the entrance contribute a lot to the overall façade. however I am not sure about black material in the desert climate.

  • DDoG

    I agree on the absorption of black stone, but this would only be a problem if you open a window or have poorly isolated walls.

    nice job…

    • tmc

      how would opening a window make the problem worse? do you mean insulated? what are you trying to say. dezeen + uneducated readers = pointless threads.

      • Moh

        when you open a window with 50C outside then that would create a problem!!! plus the black stone absorb more heat! please restudy your heat transfer…if you had any
        and DDoG was answering one of the threads above…

  • fiaisa

    less rooms in the house

  • RGF

    and the sidewalk? where is it?

  • Khadija Jasim

    I like how the architect played with the geometry to create different spaces for different appartements. Also the open spaces between them to allow the cross ventilation and light is great.

  • Khadija Jasim

    It is the first time to see such building in the Arab region. The play of geometry to create different spaces for different appartement is impressive. Also the open spaces between appartements to allow light and cross ventilation are great.

  • Hanadi Moosa

    Amazing work only architects and designers see it in their point of view.

  • Jake

    I think the treatment of the entrance/front 'yard' is very very poor. The residents obviously aren't impressed either… The architect has completely ignored the resident's desires for identity and ownership of space; the result is a hundred potted plants in a vain attempt to define the properties entrances.

    It's very disappointing when architects prioritise their 'fashionable' imagery over basic human nature, in my opinion.

    Other than that, the project seems quite nice.